Έκκληση ΔΝΤ στη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες προς όφελος της ανάπτυξης
Να αυξήσει τις επενδύσεις της για να βοηθήσει στην τόνωση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη, καλεί τη Γερμανία η Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη ως σύνολο χρειάζεται περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Μετά και τα μέτρα του Ντράγκι, η Λαγκαρντ επισημαίνει ότι η Γερμανία, που δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στο δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά, θα μπορούσε να βοηθήσει πιο πολύ.
Να αυξήσει τις επενδύσεις της για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, καλεί τη Γερμανία η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη ως σύνολο χρειάζεται να κάνει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, η σύσταση της Λαγκάρντ στη Γαλλία είναι να επιμείνει στο σχέδιο της να μειώσει το έλλειμμα.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρο της τράπεζας Μάριο Ντράγκι να απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της προς την οικονομική εφημερίδα Les Echos ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στο δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.
«Πιστεύουμε πως θα ήταν ευπρόσδεκτες οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές», δήλωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.
Ερωτηθείσα σε δεύτερη συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Ραντιό Κλασίκ αν η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Μας φαίνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο, ότι μπορεί να κάνει λίγο περισσότερα, προς το συμφέρον της Γερμανίας».
Η Λαγκάρντ είπε πως όλα τα κράτη μέλη του συνασπισμού πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο απ’ όσο προχωρούν ως τώρα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας περισσότερο ευέλικτες αγορές εργασίας και απελευθερώνοντας τον ανταγωνισμό.
«Πιστεύω πως η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες είναι υπερβολικές σε ορισμένες περιοχές».
» Αυτό ισχύει για όλους … ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ιταλία», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η Λαγκάρντ είπε επίσης πως για το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει μια επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά την άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού.