Νομιμοποιήθηκε η ινδική κάνναβη για ιατρική χρήση στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης
Από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου η Νέα Υόρκη είναι η 23η Αμερικανική Πολιτεία που επιτρέπει την χρήση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με νόμο που υπεγράφη από τον κυβερνήτη της, Άντριου Κουόμο.
Από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου η Νέα Υόρκη είναι η 23η Αμερικανική Πολιτεία που επιτρέπει την χρήση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με νόμο που υπεγράφη από τον κυβερνήτη της, Άντριου Κουόμο.
«Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι ήταν στην ιστορία της στην πρώτη γραμμή σε πολυάριθμες προόδους της Ιατρικής», δήλωσε ο Κουόμο υπογράφοντας το νόμο. «Είμαστε εδώ για να βοηθούμε τους ανθρώπους και, αν υπάρχει μια ιατρική πρόοδος, θέλουμε να μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτή οι Νεοϋορκέζοι», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο εν λόγω νόμος οριοθετεί την εμπορική διάθεση της ινδικής κάνναβης, από πιστοποιημένους γιατρούς, και αποκλειστικά σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος, AIDS, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, νόσος Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη ή επιληψία.
Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε ειδικό πρόγραμμα χορήγηση ινδικής κάνναβης και θα μπορούν να προμηθεύονται την ουσία από μόνο πέντε επιχειρήσεις, στις οποίες έχει δοθει άδεια καλλιέργειας και εμπορική διάθεσης σε συνολικά 20 σημεία πώλησης. Η διάρκεια της θεραπείας δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες και οι δόσεις θα είναι αυστηρά περιορισμένες, ενώ η ινδική κάνναβη δεν θα διατίθεται σε μορφή καπνού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αρχικά είχε δηλώσει αντίθετος στην ψήφιση του σχετικού νόμου, ωστόσο επειδή το προσεχές Φθινόπωρο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του εμφανίζεται πλέον όλο και πιο φιλελεύθερος αιτιολογώντας την απόφασή του ως «την πιο ευφυή προσέγγιση που εφαρμόσθηκε μέχρι τώρα από μια Πολιτεία».
Συνολικά 23 αμερικανικές Πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον επιτρέπουν την ιατρική χρήση της ινδικής κάνναβης, με περισσότερους ή λιγότερους περιορισμούς. Μάλιστα, ορισμένες Πολιτείες επιτρέπουν στους ασθενείς να καλλιεργούν συγκεκριμένο αριθμό φυτών. Η Πολιτεία του Κολοράντο και της Ουάσινγκτον έχουν έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την ινδική κάνναβη.