Υπό διαπραγμάτευση περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τη διεύρυνση των δόσεων της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαπραγματεύεται με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48 και έχει ήδη τεθεί προς την τρόικα.
Τη διεύρυνση των δόσεων της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαπραγματεύεται με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία.
Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48 και έχει ήδη τεθεί προς την τρόικα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ήταν είχε αρχικά εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να υπάρξει «γενναία» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και είναι εκείνος που διαπραγματεύεται με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το θέμα.
Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ’ αυτήν.
Στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογούν τονίζοντας ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήτοι εκείνων που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014, οι οποίες στο τέλος Απριλίου ξεπερνούσαν τα 4,3 δισ. ευρώ.
Μια νέα ρύθμιση που θα έχει βάθος 4ετίας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.
Είναι ενδεικτικό πως οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο μπροστά τους καθώς θα πρέπει να καταβάλουν 10,5 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και σε τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Υπογραμμίζεται πως από τις 911.240 χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα προκύπτει μέσος φόρος ύψους 1.053 ευρώ.
Θ.Κ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)





















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442