Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αποκαλύπτοντας τα πραγματικά κόκκινα του Ρενουάρ

Αποκαλύπτοντας τα πραγματικά κόκκινα του Ρενουάρ

Η Μαντάμ Βαλεντίν Κλαπισώ ήταν κάποτε πιο ζωηρή στο μάτι: χρησιμοποιώντας μια προηγμένη τεχνική φαρματοσκοπίας, ερευνητές στο Σικάγο δημιούργησαν μια απεικόνιση που δείχνει έναν πίνακα του Ρενουάρ με τα αρχικά του χρώματα.

Η Μαντάμ Λιόν Κλαπισώ ήταν κάποτε πιο ζωηρή στο μάτι: χρησιμοποιώντας μια προηγμένη τεχνική φαρματοσκοπίας, ερευνητές στο Σικάγο δημιούργησαν μια απεικόνιση που δείχνει έναν πίνακα του Ρενουάρ με τα αρχικά του χρώματα.

Ο μεγάλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, αναφέρουν οι συντηρητές του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, είχε χρησιμοποιήσει την κατακόκκινη χρωστική κοχενίλη όταν ζωγράφισε το πορτρέτο πριν από 130 χρόνια. Ήταν μια μάλλον ασταθής βαφή, και ο πίνακας ξεθώριασε από τη δράση του υπεριώδους φωτός στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο (AAAS, ο οργανισμός που εκδίδει το περιοδικό Science), η προσπάθεια ξεκίνησε όταν ο πίνακας μεταφέρθηκε στο εργαστήριο για εξέταση. Το κάδρο αφαιρέθηκε, οπότε αποκαλύφθηκαν δύο περιοχές με έντομο χρώμα στις άκρες του πορτρέτου.

Μικροσκοπικά δείγματα από τον καμβά του 1883 εξετάστηκαν με την τεχνική της φασματοσκοπίας Ραμάν, η οποία αποκάλυψε τη μοριακή σύσταση ιχνών της αρχικής βαφής.

Το πρόβλημα είναι ότι η κοχελίνη, γνωστή και ως καρμίνη, διασπάται σχετικά εύκολα από το φως. «Τα εγχειρίδια ζωγραφικής του 19ου αιώνα προειδοποιούσαν τους καλλιτέχνες ότι η καρμίνη δεν δίνει μόνιμο χρώμα. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι καλλιτέχνες τη λάτρευαν, αφού συνέχισαν να τη χρησιμοποιούν ξανά και ξανά παρόλο που είχαν πιο σταθερές επιλογές στη διάθεσή τους» σχολιάζει στο BBC η Δρ Φρανσέσκα Κασάντιο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η Κασάντιο και οι συνεργάτες της δημιούργησαν μια απεικόνιση που δείχνει πώς θα φαινόταν ο πίνακας το 1883, παραδέχονται όμως ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

H «αναπαλαιωμένη» εκδοχή εκτίθεται τώρα στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο