Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος «αξιολογούν» την τρόικα
Ερωτήσεις για τις σχέσεις με την τρόικα, και τις ενδεχόμενες πιέσεις που πιθανώς ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, έχει αποστείλει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις πρόκειται να αποσταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.
Ερωτήσεις για τις σχέσεις με την τρόικα, και τις ενδεχόμενες πιέσεις που πιθανώς ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, έχει αποστείλει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις πρόκειται να αποσταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Στο εν λόγω ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται εννέα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της τρόικας και τη σχέση της με τις ελληνικές Αρχές, αλλά και το σχεδιασμό και τη διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Τα ερωτήματα επικεντρώνουν στο ενδεχόμενο δυσλειτουργικής λήψης αποφάσεων σε θέματα διαφάνειας, αλλά και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Το βασικό ζητούμενο είναι το πόσο μεγάλο ήταν περιθώριό της Ελλάδας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Ο μόνος εκ των ερωτηθέντων που έχει παρακολουθήσει εξ αρχής τις διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι ο Γ. Προβόπουλος, καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας ανέλαβαν τον Ιούνιο του 2012 και διαχειρίσθηκαν το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης και όχι το πρώτο, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως «αποτυχημένο» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Σημασία έχει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει τη συμπεριφορά της τρόικας σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε σημείο καμπής με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να αρνούνται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν πρώτα δεν γεφυρωθεί το «χάσμα» και δεν κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου θα συντάξει έκθεση-πόρισμα για το ρόλο της τρόικας στις χώρες που τελούν σε προγράμματα στήριξης την οποία και θα υποβάλει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 17 Δεκεμβρίου.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα
- Κορόνα: «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο για την αναδόμηση – Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»
- Περιφέρεια προσφέρει επίδομα 300 ευρώ σε νεοδιοριζόμενους γιατρούς
- Οι καλλιτέχνες που χάσαμε το 2025, μέσα από τα δικά τους λόγια
- Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα – Σκοτώθηκαν και έξι τζιχαντιστές
- Με Τζόουνς στην αποστολή η Παρτιζάν για Βαλένθια
- Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη: Νεαροί πόζαραν ανενόχλητοι δίπλα στη λάβα
- Gift card από τα Public: Χριστούγεννα χωρίς το άγχος της επιλογής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442