Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο «Γάλλος ασθενής» ανησυχεί την Ευρώπη

Η γαλλική οικονομία ασθενεί. Η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και η βιομηχανία βρίσκονται στα όριά τους. Η πρόσφατη υποβάθμιση από την S&P ήρθε να επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις που προηγήθηκαν.

Η γαλλική οικονομία ασθενεί. Η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και η βιομηχανία βρίσκονται στα όριά τους. Η πρόσφατη υποβάθμιση από την S&P ήρθε να επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις που προηγήθηκαν.

Για μεγάλο διάστημα η Γαλλία θεωρούνταν ο ισχυρός εταίρος στο πλευρό της Γερμανίας, ένα δεύτερο ασφαλές λιμάνι στη δοκιμαζόμενη από την κρίση Ευρώπη. Πρόσφατα όμως η Standard & Poor´s υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οι δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις δεν θα συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση της γαλλικής οικονομίας. Κινδυνεύει να βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια «δεύτερη Ισπανία»;

Όπως σχολιάζει ο Χένρικ Ουτερβέντε από το Γερμανογαλλικό Ινστιτούτο:
«Η γαλλική οικονομία δεν πάει καλά. Υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης και απασχόλησης. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι συγκρατημένες. Σε αυτές τις κρίσεις έρχεται να προστεθεί και η πτώση της βιομηχανίας; όπου έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια η απασχόληση. Και επιπλέον η κρίση χρέους, που προστέθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρόκειται λοιπόν για μια σειρά προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Και έτσι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να αντιδράσει κανείς γρήγορα και πειστικά».

Οι δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν

Η γαλλική βιομηχανία αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα όριά τους ενώ οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται.

Όπως εκτιμά ο Φρέντερικ Σέφερ από την γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos:
«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s τιμωρεί τις οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γαλλία τον περασμένο χρόνο υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Είδαν πολύ προσεκτικά τι ακριβώς αποφασίστηκε. Οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό δίκαιο, στον τομέα των υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν».

Η Γαλλία έχει παραβιάσει επανειλημμένως τα όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για το έλλειμμα. Φέτος ξεπέρασε το 4%. Για το 2014 προβλέπεται μείωση των κρατικών δαπανών προκειμένου να υποχωρήσει και πάλι κάτω από το επιτρεπτό όριο του 3%. Η Standard & Poor´s όμως αμφιβάλλει.

Ο οίκος δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να καταφέρει η γαλλική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα, καθώς προβλήματα αντιμετωπίζουν την ίδια ώρα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, λέει ο κ. Ουτερβέντε:
«Αυτό δεν έχει σχέση με τους Ολάντ ή Σαρκοζί, αλλά με το γεγονός ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Σημειώνουν μικρά κέρδη, συχνά δεν παράγουν καλά προϊόντα. Επιπλέον όμως είναι πολύ υψηλό και το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές). Τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι μικρά. Έτσι δεν μπορούν να επενδύσουν πολλά προκειμένου να προσφέρουν και υψηλότερης ποιότητας προϊόντα. Είναι ένας φαύλος κύκλος».


Στα ύψη η ανεργία

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται και η ανεργία που έχει φτάσει το 11%. Η Standard & Poor´s εκτιμά ότι μέχρι και το 2016 θα συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από το 10%. «Η νεανική ανεργία είναι διπλάσια και εκεί επικεντρώνουν και οι περισσότερες πολιτικές δράσεις. Από το καλοκαίρι διαπιστώνεται μια ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας των νέων. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πολύ ακριβές και έτσι προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον είναι βιώσιμες», λέει ο Φρ. Σέφερ.

Τα κακώς κείμενα στην αγορά εργασία επικρίνει και ο Χ. Ουτερβέντε, χαρακτηρίζοντας όμως θετικές τις πρώτες μεταρρυθμίσεις του Φρανσουά Ολάντ στο συγκεκριμένο πεδίο: «Εάν ο Ολάντ συνεχίσει σε αυτό το δρόμο και προσθέσει δύο – τρεις ακόμη μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε η Γαλλία μπορεί να ανακάμψει και πάλι».

Johanna Schmeller / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024