Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Την έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ», από την ομώνυμη Πινακοθήκη στο Μέτσοβο, παρουσιάζει το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Την έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 20 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη 20 Ιουνίου (ώρα 20:00).
Την έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ», από την ομώνυμη Πινακοθήκη στο Μέτσοβο, παρουσιάζει το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Την έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 20 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη 20 Ιουνίου (ώρα 20:00).
Ογδόντα και πλέον πολύτιμα έργα αποκαλύπτουν μία σημαντική πτυχή της νεοελληνικής τέχνης. Έργα, όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη.
Παρουσιάζονται, επίσης, τα έργα: «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου, «Ερωτικό» του Γ. Μόραλη, «Ο προπάππος Περραίβος κρατώντας στο χέρι του την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου» του Ν. Εγγονόπουλου, «Αναπαυόμενος άνδρας» του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, «Ξερά λουλούδια στο παράθυρο» του Π. Τέτση, «Αναφορά στο έργο του Π.Πανταζή »Κεφάλι άνδρα»» του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, «Πορτρέτο Τατιάνας Α.» του Γ. Ρόρρη.
Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ «αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, την προσήλωσή του στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς.
Ο ίδιος επισημαίνει: «Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Έτσι καταγράφεται με μοναδικό τρόπο το αληθινό και το ωραίο. Η έκθεση συμπληρώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, μια εμμονή προς την ιστορία του τόπου μας και την αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης…»
«Ο Αβέρωφ» συνεχίζει ο κ. Μαυρωτάς «κατάφερε με άκρα ενάργεια να πλησιάσει, μέσα από τα έργα που συνέλεγε, τη δική του Ελλάδα με τις ιστορικές μορφές, τα οικουμενικά μνημεία, τα μεγάλα γεγονότα, τα μαγευτικά τοπία, αλλά και με τις μικρές χαρές και πάθη των ανθρώπων της. Έτσι όλα αυτά τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σήμερα γίνονται ένα μέσο εθνικής μυσταγωγίας και αυτογνωσίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
- Ακίνητα: Έρχεται η μεγάλη απογραφή – Στο μικροσκόπιο επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες
- Κίνδυνος στη δημόσια υγεία από την απόσυρση αντιβιοτικού πρώτης γραμμής
- Ιράν: Σενάρια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του καθεστώτος – Τι μπορεί να σημάνει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)































































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442