Συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα, στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο, αφιερωμένο αποκλειστικά στα γενόσημα φάρμακα, Generics Conference 2013, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.).
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο, αφιερωμένο αποκλειστικά στα γενόσημα φάρμακα, Generics Conference 2013, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.).
Στόχος του συνεδρίου είναι να τεθούν και να συζητηθούν όλες οι θεματικές που αφορούν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, καθώς και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Η ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που διαθέτει η Ελλάδα απασχολεί περί τους 8.500 εργαζόμενους, γεγονός που έχει να επιδείξει μία δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η προώθηση της χρήσης γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμάκων αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της φαρμακευτικής πολιτικής για τα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, ενώ υπογραμμίζεται πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν πάνω από το 50-60% της αγοράς φαρμάκων.
Στην Ελλάδα, μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία μέσω της προώθησης της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους από το Σύστημα Υγείας, κάτι που είναι και απαίτηση του εθνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Αυτό όμως απαιτεί συντονισμένη δράση, στρατηγικό πλαίσιο τόσο στον τομέα της Υγείας, όσο και σ’ αυτόν της Ανάπτυξης.
To συνέδριο (9:00 π.μ. – 17:00 μ.μ.) θα αποτελείται από τέσσερα πάνελ συζητήσεων.
Οι ενδεικτικές θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι:
Ανάλυση των διεθνών τάσεων στην αγορά γενόσημων φαρμάκων.
Πολιτικές και μέτρα, που εφαρμόζονται διεθνώς για την προώθηση της χρήσης γενόσημων.
Τιμολόγηση και αποζημίωση γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμάκων διεθνώς και στην Ελλάδα.
Κίνητρα και πολιτικές προώθησης για τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.
Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία: Πορεία εφαρμογής του μέτρου, προκλήσεις, προοπτικές.
Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προβλήματα, τάσεις, προοπτικές.
Προμήθεια γενόσημων φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία.
Μερικοί από τους καταξιωμένους ομιλητές που θα συμμετέχουν είναι:
Μάριος Σαλμάς, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Sarah Rickwood, Director, IMS Europe Thought Leadership team
Πασχάλης Αποστολίδης, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Επιτροπής Αποζημίωσης-Λίστας -ΕΟΠΥΥ του ΣΦΕΕ, Γενικός Δ/ντης ΑbbVie