Στις 5 Μαρτίου η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με ταυτόχρονη πραγματοποίηση συνεδρίασης επιχειρηματικού συμβουλίου, αποφασίστηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Άγκυρα.
Στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με ταυτόχρονη πραγματοποίηση συνεδρίασης επιχειρηματικού συμβουλίου, αποφασίστηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Άγκυρα.
Κατά το γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, με επικεφαλής τους υπουργούς Δ. Αβραμόπουλο και Α. Νταβούτογλου, συζητήθηκαν και λεπτομέρειες για μια σειρά συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν το Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.
Ως προς το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να μετάσχουν επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.
Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα στο Συμβούλιο συνεργασίας να υπογραφούν περισσότερες συμφωνίες από αυτές που είχαν υπογραφεί στις 15 Μαΐου 2010.
«Η ουσία των εργασιών μας είναι το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου που θα δέσει περισσότερο μεταξύ τους, τους λαούς των δύο χωρών, την Τουρκία και την Ελλάδα, θα αυξήσει την φιλία μεταξύ τους και θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μια λίμνη φιλίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του εκτίμησε ότι η επιτυχία της συνάντησης θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις και θα θέσει το υπόβαθρο για νέες συνεργασίες σε διάφορους τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς και για την Ελλάδα και για την Τουρκία.
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας. Μία προοπτική που θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Σχετικά με την ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, η δικαιοσύνη και η υγεία.
«Παλαιότερα οι δύο αυτές μεγάλες ιστορικές πόλεις, η Πόλη και η Αθήνα, σε δύσκολες στιγμές, βρέθηκαν κοντά η μία στην άλλη. Σε αυτό το πνεύμα θα γίνει και η συνάντηση της 5ης Μαρτίου. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που μας έχουν δώσει οι πρωθυπουργοί μας. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι η επιθυμία των λαών μας» κατέληξε.