Σε ανάλογο -αυστηρό- ύφος η απάντηση του Κ.Τζαβάρα στην Ένωση Συγγραφέων
«Όσοι από τα μέλη της επιτροπής είναι τόσο άξιοι που αισθάνονται ότι ο κανόνας αυτός δεν τους αφορά, ας ζητήσουν από την Ένωση Συγγραφέων να πληροφορηθούν, από πότε στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου έγινε γενικής ισχύος αρχή η απαγόρευση να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του κριτή και του κρινόμενου» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, απαντώντας στη σκληρή ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων. Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ μαζί με τη διευθύντριά του δεν εφάρμοσαν αυτήν την αρχή, «ώστε να έχουν αποφευχθεί τα αρνητικά σχόλια και η δημιουργία καχυποψιών για μεροληπτικό και αδιαφανή χειρισμό της υπόθεσης».
«Όσοι από τα μέλη της επιτροπής είναι τόσο άξιοι που αισθάνονται ότι ο κανόνας αυτός δεν τους αφορά, ας ζητήσουν από την Ένωση Συγγραφέων να πληροφορηθούν, από πότε στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου έγινε γενικής ισχύος αρχή η απαγόρευση να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του κριτή και του κρινόμενου» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, απαντώντας στη σκληρή ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για το πρόγραμμα της Φιλαγνωσίας.
Ο κ. Τζαβάρας αναφέρει: «Δεν ξέρω πόση ψυχραιμία χρειάζεται για να μη λυπηθώ που και τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ μαζί με τη διευθύντριά του δεν εφάρμοσαν αυτήν την αρχή, ώστε να έχουν αποφευχθεί τα αρνητικά σχόλια και η δημιουργία καχυποψιών για μεροληπτικό και αδιαφανή χειρισμό της υπόθεσης».
Σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι οι συγγραφείς που συμμετείχαν στην επιτροπή αγοράς βιβλίων στα πλαίσια του προγράμματος Φιλαγνωσία «είτε δεν θα έπρεπε να έχουν αποδεχθεί τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, εφόσον υποψήφια προς αγορά ήταν και δικά τους βιβλία, είτε αφού αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή, όφειλαν να έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση τα βιβλία τους».
Με την παραπάνω σημερινή του δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, αιτιολογεί την απόφασή του να ζητήσει τις παραιτήσεις του ΔΣ και της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Οι δηλώσεις του κ. Τζαβάρα έρχονται μετά τη σκληρή ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων που αναφέρει ότι «τέτοιες άκριτες διώξεις πολλαπλασιάζουν τα φαινόμενα πολιτικού λαϊκισμού. Δημιουργούν ακόμα υποψίες για την ύπαρξη άλλων αφανών επιδιώξεων. Αλλά συνάμα δείχνουν και την παντελή έλλειψη ψυχραιμίας μιας κεφαλής της δημόσιας διοίκησης, όπως και την εξάρτηση της από αυτοσχέδιες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες μετά από λίγο καταρρέουν ή αντικαθίστανται από άλλες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μαρία Κίτσου: Αποκαλύπτει ποιες ήταν οι αμοιβές της στις «Άγριες Μέλισσες»
- Κρήτη: «Δεν με αφήνουν να πάρω άδεια» – Μαρτυρία «κλειδί» στενού φίλου του 33χρονου αγνοούμενου γιατρού
- ΗΠΑ: 12 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας – 10.000 πτήσεις ακυρώθηκαν
- Η αποκάλυψη του προέδρου της Παρτιζάν για Μίτσιτς: «Ήθελα να τον φέρω – Του έδωσα 10.000.000 ευρώ για 3 χρόνια»
- Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη για να αποτελέσει πραγματικά αντίπαλο δέος
- From Crisis to Clicks: How Greek Banks Went Fully Digital
- Airbnb: Νέοι περιορισμοί το 2026 – Σε ποια περίπτωση χάνεται η άδεια μίσθωσης
- Ο Ολυμπιακός ψάχνει μόνο τρίποντο κόντρα στον Βόλο – Δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ στην Τρίπολη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/john-hernandez-i1TgEOhyH48-unsplash-315x220.jpg)










































![Χρυσή βίζα: Γιατί επενδύουν στην Αθήνα Ιρανοί και Τούρκοι [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_golden_world-1-315x220.jpg)



![Ελαιόλαδο: Νέο τοπίο αλλά με αβεβαιότητες – Πώς εξελίσσεται παραγωγή και τιμές [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ελαιολαδο-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442