Δημοκρατικές και διαφανείς ήταν οι εκλογές στη Συρία, εκτιμά το καθεστώς Άσαντ
Ένας στους δύο ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες στις εκλογές της 7ης Μαΐου στη Συρία ανακοίνωσαν οι Αρχές που μιλούν για μία διαφανή διαδικασία παρά το ότι η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία μιλώντας για φάρσα και παρωδίας δημοκρατίας. Δεν έγιναν πάντως γνωστές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σε επαρχίες, όπως η Χάμα, που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση κατά του καθεστώτος. Πάντως η αντιπολίτευση είχε καταγγέλλει ότι πολλοί εκφοβίστηκαν ή απειλήθηκαν για να ψηφίσουν.
Ένας στους δύο ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες στις εκλογές της 7ης Μαΐου στη Συρία ανακοίνωσαν οι Αρχές που μιλούν για μία διαφανή διαδικασία παρά το ότι η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία μιλώντας για φάρσα και παρωδίας δημοκρατίας.
Η εκλογική επιτροπή διευκρίνισε ότι προσήλθε στις κάλπες το 51,26% των εγγεγραμμένων, δηλαδή περίπου πέντε εκατομμύρια. Σε σχέση με τις εκλογές του 2007, η συμμετοχή ήταν μικρότερη κατά πέντε μονάδες.
Η αντιπολίτευση είχε καταγγέλλει ότι πολλοί εκφοβίστηκαν ή απειλήθηκαν για να ψηφίσουν.
Δεν έγιναν πάντως γνωστές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σε επαρχίες, όπως η Χάμα, που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση κατά του καθεστώτος.
Ακόμα περισσότερο δεν ανακοινώθηκαν ποσοστά κομμάτων και διαβάστηκαν απλώς οι νέοι βουλευτές. Υπάρχουν πάντως ελάχιστα κόμματα μετά από σχεδόν 50 χρόνια μονοκρατορίας του Μπάαθ.
Το καθεστώς Άσαντ είχε δώσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές –τις πρώτες τυπικά πολυκομματικές μετά από πολλές δεκαετίες– χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο πολίτευμα που είχαν επικυρωθεί με δημοψήφισμα.
Μετά από μήνες αιματηρής εξέγερσης που εξελίχτηκε πλέον σε κανονικό εμφύλιο, ο Άσαντ υποσχέθηκε εκδημοκρατισμό, αν και οι δηλώσεις του δεν έγιναν πιστευτές ούτε από την αντιπολίτευση ούτε -προφανώς- από τη Δύση.
Παραταύτα, το Κοινοβούλιο θα συνέλθει σε δύο εβδομάδες βάσει του νέου Συντάγματος αλλά όχι πολύ διαφορετικό ρόλο από ότι παλιότερα.
Σε μία άλλη εξέλιξη, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο επανεξέλεξε πρόεδρό του τον Μπουρχάν Γαλιούν σε συνεδρίασή του στη Ρώμη.
Ο Γαλιούν, ακαδημαϊκός, είναι επικεφαλής της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης από τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε σχηματιστεί το Συμβούλιο. Όμως έχει επικριθεί ότι δεν έχει επαφή με την αντιπολίτευση εντός της Συρίας και ότι έχει αποτύχει να συντονίσει και να ενώσει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Αλ Άσαντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442