Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τη Γερμανία δείχνουν ως υπεύθυνη για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης του Λουξεμβούργου

Τη Γερμανία δείχνουν ως υπεύθυνη για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης του Λουξεμβούργου

Γερμανός αξιωματούχος φέρεται να αποκάλυψε πληροφορίες για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, την περασμένη Παρασκευή, με αντικείμενο την κρίση στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων.

Κωστούλας Γεώργιος

Γερμανός αξιωματούχος φέρεται να αποκάλυψε πληροφορίες για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, την περασμένη Παρασκευή, με αντικείμενο την κρίση στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων.

«Η Ελλάδα βορά στους κερδοσκόπους», γράφει στο πρωτοσέλιδο της, την Τρίτη, η Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ φέρεται να δήλωσε στην Suddeutsche Zeitung ότι «κάποιος από το Βερολίνο χωρίς αίσθημα ευθύνης αφήνει να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και το ευρώ να γίνονται βορά στους κερδοσκόπους».

Η οργή των χωρών της Ευρωζώνης είναι μεγάλη, επισημαίνει η εφημερίδα:

«Διότι είναι πάντα γερμανικές πηγές από τις οποίες διοχετεύονται απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες ενισχύουν τη δράση των κερδοσκόπων. Μια επικριτική φωνή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της τονίζει στους δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας ότι στη Γερμανία υπάρχουν πρόσωπα που συνειδητά σπέρνουν φήμες και μισές αλήθειες. Είτε δρουν ανεύθυνα, είτε έχουν τη δική του ατζέντα, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες».

Στο στόχαστρο και ο Γιούνκερ

Το αντίτιμο της ειλικρίνειάς του πληρώνει τώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο γερμανόφωνος Τύπος ασκεί μια δριμεία κριτική στο πρόσωπό του, με την ευκαιρία της πρόσφατης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο και την προσπάθεια απόκρυψής της.

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι μετά από την ανάρτηση του επίμαχου δημοσιεύματος στο «Spiegel Online», οι υπουργοί και οι εκπρόσωποί τους αρχικά διέψευδαν ότι λάμβανε χώρα ειδική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο και μόνον ώρες αργότερα επιβεβαίωσαν την πληροφορία, διαψεύδοντας ότι θέμα συζήτησης ήταν η επαναφορά της δραχμής.

Το γεγονός ωστόσο, ότι ο Γκι Σίλλερ, εκπρόσωπος του Ζ.Κ.Γιούνκερ είχε δηλώσει την «κατηγορηματική του άρνηση» πως είχε συγκληθεί ειδική σύσκεψη και είχε χαρακτηρίσει «πλήρως εσφαλμένες» τις σχετικές πληροφορίες (Reuters), έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αναταράξεις.

Η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» σχολιάζοντας τον «εμπιστευτικό» χαρακτήρα της σύσκεψης της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο απεκάλεσε τον πρόεδρο του Eurogroup «μάστορα του ψεύδους» και διαμαρτυρήθηκε για τη σύνθεση των συμμετοχών ή ακριβέστερα, για το γεγονός ότι προσκλήθησαν οι μεγάλες χώρες και όχι «η Αυστρία ή Φινλανδία», γεγονός που «πολλαπλασιάζει τον σκεπτικισμό των πολιτών».

Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επίσης, υποστηρίζει ότι «πλέον κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα τον Γιούνκερ, όταν μιλούν για τη σταθερότητα της ευρωζώνης», καταγγέλλοντας την «ανεύθυνη συμπεριφορά των ηγετών» που «απλά έλεγαν ψέμματα» την περασμένη Παρασκευή.

Ακόμη και η διαδικτυακή πύλη Euobserver επιτίθεται ευθέως κατά του Γιούνκερ. Σε άρθρο της με τίτλο «Πληθαίνουν οι επιθέσεις εναντίον του άρχοντα του ψεύδους» αναφέρεται στις επιθέσεις τις οποίες δέχεται ο πρόεδρος του Eurogroup «επειδή διεξήγαγε μυστική συνάντηση με επίλεκτους Υπουργούς Οικονομικών στη γενέτειρα του, το Λουξεμβούργο, για να συζητήσει την κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα–η οποία φαίνεται να χειροτερεύει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο