Με μποϊκοτάζ από τους Ολυμπιακούς απειλεί το Ιράν λόγω του «σιωνιστικού λογότυπου»
Το Ιράν απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας να αλλάξει να το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο γιατί θεωρεί ότι γραφεί τη λέξη ‘Σιών’. Γράφει απλώς '2012' απαντά η οργανωτική επιτροπή.
Το Ιράν απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας να αλλάξει να το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο γιατί θεωρεί ότι γραφεί τη λέξη ‘Σιών’.
Η Τεχεράνη προχωρά μάλιστα στην απειλή να απόσχει από τους Αγώνες (μαζί της και άλλες χώρες, αφήνει να εννοηθεί) αν δεν αλλάξει το λογότυπο.
Η καταγγελία, όπως μεταδίδει ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA, σημειώνει ότι «η χρήση της λέξη ‘Σιών’ [στα αγγλικά είναι ‘Zion’] είναι επαίσχυντη πράξη» και αντίθετη με τη φιλοσοφία των Αγώνων. Επιπλέον, η καταγγελία επικαλείται, χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται, «έγγραφα από το Ίντερνετ».
«Δυστυχώς, όλοι μας βλέπουμε ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αντιμέτωποι με μια σοβαρή πρόκληση που δημιουργήθηκε από το ρατσιστικό πνεύμα ορισμένων» προσθέτει η επιστολή.
Το λογότυπο είναι μία αναπαράσταση του αριθμού ‘2012’, δηλαδή της χρονιάς των Αγώνων. Ωστόσο δεν έγινε δεκτό με θετικά σχόλια όταν παρουσιάστηκε το 2007 ενώ εξίσου αρνητικά σχόλια απέσπασαν οι μασκότ.
Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι έλαβε τη διαμαρτυρία αλλά τονίζει ότι το έμβλημα εικονίζει «το ‘2012’ και τίποτα άλλο». Έκπληκτη ότι η ιρανική καταγγελία έγινε τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση του λογότυπου, δηλώνει και η οργανωτική επιτροπή.