Άδειες-εξπρές για νέες βιομηχανίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας
Στη νομοθετική επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, ώστε να μειωθεί δραστικά το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
Μετά την ψήφιση, τον περασμένο Ιούνιο, του Ν.3853 για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στη νομοθετική επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα γίνεται πλήρης διάκριση των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε ελαφράς, μέσης και υψηλής όχλησης.
Οι μεταποιητικές μονάδες ελαφράς όχλησης θα αδειοδοτούνται σε λιγότερο από έξι μήνες, οι μέσης όχλησης σε περίπου έξι αι οι υψηλής όχλησης σε περισσότερο χρόνο, αλλά όχι πάνω από έναν χρόνο.
Σήμερα μια «βαριά» βιομηχανική επένδυση χρειάζεται περίπου 2,5-3 χρόνια για να πάρει όλες τις άδειες που απαιτούνται, εφόσον υπάρχει και η έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Την πρώτη άδεια λειτουργίας θα χορηγεί με συνοπτικές διαδικασίες ο περιφερειάρχης, ενώ η Περιφέρεια θα λειτουργεί ως «one stop shop».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γραφειοκρατίας αποτελεί η ίδρυση μιας βιομηχανίας μέσα σε ΒΕΠΕ, η οποία απαιτεί άδεια εγκατάστασης, ενώ η ΒΕΠΕ είναι από μόνη της τόπος όπου εγκαθίστανται αποκλειστικά επιχειρήσεις. Η σχετική άδεια εκδίδεται από τις νομαρχίες, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και σύμφωνα με πολλούς επιχειρηματίες απαιτεί πολλά «γρηγορόσημα» για να εκδοθεί.
Οι βασικές κατευθύνσεις νέου θεσμικού πλαισίου είναι:
1) Μειώνεται δραστικά το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών, και επί μέρους αδειών που απαιτούνται για την αδειοδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και καταργούνται χρονοβόρες διαδικασίες.
2) Απλοποιούνται οι διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ανάλογα με τον πραγματικό βαθμό όχλησης και το μέγεθος της δραστηριότητας.
3) Καταγράφονται οι χρήσεις γης σε σύστημα γεωγραφικών δεδομένων (GΙS), ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να πληροφορείται αν μια σχεδιαζόμενη δραστηριότητα επιτρέπεται να ασκηθεί επί συγκεκριμένου οικοπέδου.
4) Διοργανώνονται και στελεχώνονται υπηρεσίες μιας στάσης (one stop shop) στις 13 περιφέρειες της χώρας.
5) Μειώνονται οι χρονικές προθεσμίες εντός των οποίων η διοίκηση θα οφείλει να απαντήσει προς τους επιχειρηματίες με αυστηρές συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών.
6) Δημιουργείται ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα για την παρακολούθηση όλης της διαδικασίας αδειοδότησης.
7) Αναρτώνται στο Διαδίκτυο όλες οι άδειες των επιχειρήσεων και οι έλεγχοι συμμόρφωσης.
8) Αναπτύσσεται συνεργασία της διοίκησης με πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς, κατά την εξέταση των αιτημάτων αδειοδότησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
- Ετοιμάζεται για Premier League o Μανδάς: «Συμφωνία της Μπόρνμουθ με τη Λάτσιο»
- Ο Bad Bunny γράφει ήδη ιστορία στο φετινό Super Bowl – Και ακόμα δεν έχει ανέβει στη σκηνή του halftime show
- Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε στάβλο στην Πηνεία Ηλείας – Δεκάδες ζώα χάθηκαν
- Στις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης για να συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
- Ο Γιώργος Λάνθιμος κόντρα στη συμμετοχή των ομάδων του Ισραήλ στην Ευρώπη (vid)
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442