Να οργανωθεί το πλαίσιο για διακρατικές υιοθεσίες ζητά ο Συνήγορος του Παιδιού
Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην οργάνωση του θεσμικού πλαισίου για
την υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα
δικαιώματα των παιδιών, καλεί το ελληνικό κράτος ο Συνήγορος του
Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού.
Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην οργάνωση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών, καλεί το ελληνικό κράτος ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού.
Η ανεξάρτητη αρχή έχει εκφράσει τόσο δημόσια όσο και προς τη Βουλή τη θέση ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη σχετική Διεθνή Σύμβαση της Χάγης του 1993. Στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων είναι η έγκυρη αξιολόγηση και η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων θετών γονέων, η προστασία των δικαιωμάτων των υιοθετούμενων παιδιών και η καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας βρεφών, που ευνοείται από την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της ιδιωτικής υιοθεσίας στη χώρα μας.
Ο Συνήγορος του Παιδιού, ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εφαρμογή της «Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία», η οποία υπογράφηκε στη Χάγη το 1993 και κυρώθηκε από την ελληνική βουλή με το νόμο 3765/2009, με ημερομηνία έναρξής της την 1/1/2010.
Το υπουργείο Υγείας απαντώντας ενημέρωσε τον Συνήγορο ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος με τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στις διατάξεις του ν.3765/09. Μέχρι τη σύσταση του παραπάνω τμήματος το έργο θα υποστηρίζεται από τη διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας του υπουργείου, ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της κεντρικής αρχής. Επιπλέον, δόθηκαν διευκρινίσεις και οδηγίες σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
- Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ: «Ζήτησα βοήθεια για την ψυχική μου υγεία, είχα φτάσει στο μηδέν»
- Κρήτη: Ώρες αγωνίας για τον ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη – Ζητήθηκε η συνδρομή Super Puma
- Πώς η Netflix κέρδισε τη Warner Bros.: Το παρασκήνιο Σαράντος–Τραμπ
- ΑΕΚ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Γκατσίνοβιτς
- Σάλος στη Ρωσία: Μητέρα έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα – Φώναζε το παιδί
- Νέα μεγάλη νίκη για τους Λέικερς (108-112), κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους Θάντερ (101-131)
- Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ – «Η κόρη μου φώναξε και έτρεξα» λέει ο πατέρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442