Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών Ελληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό
Διασταυρώσεις στις δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν τις έχουν δηλώσει, για να μη φορολογηθούν για τους τόκους που έχουν εισπράξει, πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Η κίνηση αποτελεί μέσο πίεσης προς όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό εν όψει της παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ θα δράσει αποτρεπτικά και για όσους σκοπεύουν να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό.
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και «ξέχασαν» να τις δηλώσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, ως όφειλαν, τους τόκους που έχουν λάβει από το 2005 και μετά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ.Σπινέλλης πραγματοποίησε μια σημαντική διασταύρωση στις δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλώσει για να μη φορολογηθούν τους τόκους που έχουν εισπράξει.
Η ΓΓΠΣ συγκέντρωσε στοιχεία σε συνεργασία με ξένες τράπεζες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσει έναν έναν τους φορολογουμένους αυτούς για εξηγήσεις και φυσικά να επιβάλει πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα αποτελέσει μέσο πίεσης προς όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό εν όψει της παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ θα δράσει αποτρεπτικά και για όσους σκοπεύουν να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό.
«Εχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε τους φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους, όπως έχουν υποχρέωση, και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση» δήλωσε ο κ. Σπινέλλης.
Με βάση την κοινοτική οδηγία η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων πραγματοποιείται στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος Ελλάδας που λαμβάνει τόκους από καταθέσεις του εξωτερικού έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εξαίρεση και να μην του επιβληθεί φόρος στη χώρα όπου βρίσκεται η κατάθεση αλλά να φορολογηθεί στην Ελλάδα αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
Το ποσό των τόκων πρέπει να το αναγράψει στη φορολογική του δήλωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «η φοροδιαφυγή αυτή έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και η Ελλάδα από το 2005 συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα 24 κράτημέλη της ΕΕ (μαζί και με 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη των χωρών αυτών), καθώς και με πέντε τρίτες χώρες.
Έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με τα στοιχεία των Ελλήνων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κτλ.) που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κτλ. Η ανταλλαγή πληροφοριών για τους δικαιούχους τόκων μεταξύ των κρατών γίνεται αυτομάτως μία φορά τον χρόνο, το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου, για τα εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους».
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως ήταν μέχρι πρόσφατα. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας το μέγεθος των δειγμάτων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά από ελεγκτές και επιθεωρητές.
Σημειώνεται πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Τα κεφάλαια ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας