Netbook και Κινητό: Γνωρίστε τα Smartbook
Η Qualcomm προωθεί μια νέα κατηγορία συσκευών που συνδυάζουν όλα όσα έχουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με τα μυστικά της επιτυχίας των netbook και επιδεκνύει τα πρώτα smartbook με το δικό της τσιπ Snapd
Η Qualcomm προωθεί μια νέα κατηγορία συσκευών που συνδυάζουν όλα όσα έχουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με τα μυστικά της επιτυχίας των netbook και επιδεκνύει τα πρώτα smartbook με το δικό της τσιπ Snapdragon στην μεγαλύτερη έκθεση για τους κατασκευαστές συσκευών στην Ταϊβάν 2-6 Ιουνίου.
Στη νέα κατηγορία υπό την επωνυμία Smartbook θα εντάσσονται μικροσκοπικοί υπολογιστές όπως τα netbook, στα οποία ωστόσο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην δικτύωση μέσω 3G και ως εκ τούτου θα πωλούνται κυρίως μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όπως πολλά «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Τα πρώτα smartbook παρουσιάζονται 2-6 Ιουνίου στο πλαίσιο της έκθεσης Computex 2009 από κατασκευαστές όπως οι Asus, Compal, Foxconn, High Tech Computer (HTC), Inventec, Toshiba, και Wistron.
Τα πρώτα smartbook με το νέο τσίπσετ Snapdragon QSD8650A θα φέρουν επεξεργαστή 1,3GHz (ονομαστικά 30% ταχύτερο από το προγενέστερο τσίπσετ 1GHz), με υποστήριξη αναπαραγωγής αρχείων εικόνας, ήχου και βίντεο με γραφικά 2D/3D. Κατασκευασμένο με την τεχνολογία ολοκλήρωσης των 45 νανομέτρων -που χρησιμοποιεί επίσης η Intel για την κατασκευή των ανταγωνιστικών Atom- το νέο τσίπσετ της Qualcomm μειώνει την κατανάλωση της πολύτιμης ενέργειας κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά Snapdragon.
H Qualcomm έχει συνδέσει το όνομά της με την κατασκευή τσιπ για κινητά τηλέφωνα, αλλά με την ανατολή των netbook φαίνεται ότι βρήκε ανοικτό το δρόμο για να περάσει σταδιακά σε έναν άλλο τομέα. Ο όρος smartbook είναι δική της επινόηση.
Δείτε το Hello Smartbook από την Qualcomm
Smart χωρίς Windows
Τα smartbook έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες ευρυζωνικής δικτύωσης (μέσω WiFi, Bluetooth, GPS, και 3G) και βασίζονται σε επερξεργαστές ARM. Υποστηρίζουν επίσης τρισδιάστατα γραφικά και αναπαράγουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Ωστόσο, η βασικότερη διαφορά τους από τα netbook είναι ότι δεν υποστηρίζουν τα Windows XP, αλλά διανομές Linux, Windows CE ή Android.
Τα smartbook είναι ένα υβρίδιο των smartphone και των netbook, με την έννοια ότι συνδυάζουν την συνδεσιμότητα και την αυτονομία των πρώτων με το μέγεθος της οθόνης και του πληκτρολογίου των δεύτερων, βγάζοντας όμως απ’έξω τη λειτουργικότητα ενός notebook με τις εφαρμογές του. Επομένως, θα θεωρούνται μάλλον ιδανικά για σύνδεση στο Ίντερνετ, έλεγχο e-mail, σερφάρισμα, λήψη φωτογραφιών και βίντεο και προβολή ή μοίρασμα μέσω Ίντερνετ και λοιπά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Quallcom, τα πρώτα smartbook θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο του 2009.
Δείτε ένα smartbook από την ταϊβανέζικη εταιρεία Wistron σε λειτουργία στο βίντεο που ακολουθεί ή επισκεφτείτε το SlashGear για να δείτε φωτογραφίες από smartbook που τρέχουν Adroid.
Δείτε επίσης την πρωτότυπη σχεδίαση του Sony Vaio P,
- Τα σνακ που τα βάζουν με την κούραση της δουλειάς
- Συννεφιασμένος ο καιρός με ασθενείς βροχές σε 3 περιοχές – Έως 20 βαθμούς η θερμοκρασία
- Πώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι – Νέα ευνοϊκή ρύθμιση
- Τριπλή αύξηση στους μισθωτούς
- Κυρ. Μητσοτάκης: Φοβάται τους βουλευτές του, κατατάσσει πια ανοιχτά Καραμανλή, Σαμαρά, Βενιζέλο στους πολιτικούς του αντιπάλους
- Κληρονομικά δικαιώματα και για συντρόφους εκτός γάμου – Τι ισχύει στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά
- «Beauty and the Beast»: Ο Γκαστόν, ο αλαζονικός κυνηγός που διεκδικούσε τη Μπελ, γίνεται ταινία
- Φιλί κάτω από το γκι: Τι μας λέει η επιστήμη για το έθιμο και το ρεκόρ Guinness
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 17.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gerrit-vermeulen-p3UCTiZIU6M-unsplash-315x220.jpg)

































![Η βροχή βάφτηκε κόκκινη στο Ορμούζ του Ιράν – Εντυπωσιακές εικόνες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/blood-rain2-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442