Αναγκαστική χρεωκοπία της GM έως την 1η Ιουνίου σχεδιάζει η Ουάσινγκτον
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών οδηγεί την General Motors να καταθέσει αίτηση αναγκαστικής χρεωκοπίας έως την 1η Ιουνίου, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δηλώσει δημοσίως πως θα μπορούσε να ανασυνταχθεί χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια, τονίζεται σε δημοσίευμα των New York Times.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών οδηγεί την General Motors να καταθέσει αίτηση αναγκαστικής χρεωκοπίας έως την 1η Ιουνίου, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δηλώσει δημοσίως πως θα μπορούσε να ανασυνταχθεί χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια, τονίζεται σε δημοσίευμα των New York Times.
Στην εταιρεία, που έχει ενταχθεί στο σχέδιο σωτηρίας επιχειρήσεων του αμερικανικού δημοσίου, έχει δοθεί εντολή από την ομάδα επιθεωρητών του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επιβλέπει την εξυγίανσή της, να μειώσει τις δαπάνες της και να μειώσει τα χρέη της προκειμένου να έχει δικαίωμα να εισπράξει τη βοήθεια.
Αναφερόμενη σε καλά πληροφορημένες πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο πως προκρίνεται η λύση για μία γρήγορη «χειρουργική» χρεωκοπία της GM.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προετοιμασίες σκοπεύουν να εξασφαλίσουν ότι η αίτηση χρεωκοπίας της GM θα είναι έτοιμη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με τους μετόχους της για την ανταλλαγή χρεών περίπου 28 δισ. δολαρίων με τίτλους της εταιρείας, καθώς και με την Ένωση των εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Το υπό μελέτη σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, η οποία θα αγοράσει τα «καλά» περιουσιακά στοιχεία της GM μετά την αίτηση χρεωκοπίας, τονίζει η εφημερίδα.
Τα λιγότερο επιθυμητά στοιχεία, όπως μοντέλα που δεν έχουν ζήτηση και εργοστάσια, θα παραμείνουν στην παλαιά εταιρεία και θα εκποιηθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Στελέχη του υπουργείου μελετούν επίσης μία δυνητική λύση, κατά την οποία η βιώσιμη GM θα «μπαινοβγαίνει» στο πρόγραμμα χρεωκοπίας για διάστημα δύο εβδομάδων, επωφελούμενη και χρησιμοποιώντας 5 έως 7 δισ.δολάρια που προβλέπονται από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, τονίζει ανώνυμη πηγή στους Τάιμς.
Τόσο η εταιρεία, όσο και το υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των New York Times.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.