Κολπικό τζελ ίσως προσφέρει μερική προστασία από τον HIV
Μόντρεαλ: Ένα από τα δύο κολπικά τζελ που δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και την Αφρική για την προστασία από τον ιό του AIDS ίσως περιορίζει πράγματι τον κίνδυνο μόλυνσης για τις γυναίκες, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της μελέτης.
Μόντρεαλ: Ένα από τα δύο κολπικά τζελ που δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και την Αφρική για την προστασία από τον ιό του AIDS ίσως περιορίζει πράγματι τον κίνδυνο μόλυνσης για τις γυναίκες, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της μελέτης.
Το κολπικό τζελ Pro 2000 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Indevus μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 30%, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Στη φάση Ι των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια των πειραματικών φαρμάκων, συμμετείχαν περίπου 3.100 γυναίκες στη Νότιο Αφρική, το Μαλάουι, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τις ΗΠΑ.
Οι γυναίκες της μελέτης χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα χρησιμοποίησε το Pro 2000, η δεύτερη το αντίστοιχο πειραματικό τζελ BufferGel της αμερικανικής RepProtect Inc., η τρίτη χρησιμοποίησε ένα τζελ χωρίς δραστική ουσία, ενώ η τέταρτη δεν χρησιμοποίησε κανένα κολπικό σκεύασμα.
Όλες οι γυναίκες της μελέτης έλαβαν την οδηγία να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
Οι γυναίκες στην ομάδα του Pro 2000 ήταν 30% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον ΗΙV. Ωστόσο η διαφορά από τις άλλες ομάδες δεν ήταν στατιστικά σημαντική, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα ίσως οφείλονται σε καθαρή τύχη.
Το ανάλογο σκεύασμα BufferGel δεν φάνηκε να παρέχει καμία προστασία.
Πιο αξιόπιστα συμπεράσματα αναμένονται από μεγαλύτερη δοκιμή του Pro 2000, με τη συμμετοχή 9.400 γυναικών στην Αφρική, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Associated Press
health.in.gr
- Εισβολές και ναρκοτρομοκρατία: Πώς η «έκτακτη ανάγκη» έγινε η καραμέλα του Τραμπ για την επέκταση της εξουσίας του
- Ο Νικολάς Μαδούρο ως «ταξιτζής» δηλώνει έτοιμος για να συζητήσει με τις ΗΠΑ για πετρέλαιο και ανάπτυξη
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)













































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442