Αλλαγές στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών ζητεί ο Ανδρ.Βγενόπουλος
Τροποποιήσεις στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ζητεί ο αντιπρόεδρος του ομίλου MIG Α.Βγενόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας, ενώ αφήνει αιχμές κατά του επικεφαλής της Alpha Bank. Οι περισσότερες παρατηρήσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, ενώ κάποιες δεν συμβαδίζουν με τη «γραμμή» της ΕΕ, του απαντά, μεταξύ άλλων, ο Γ.Αλογοσκούφης.
Τροποποιήσεις στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, ζητεί ο αντιπρόεδρος του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, ενώ αφήνει αιχμές κατά του επικεφαλής της Alpha Bank.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρεται στην ανάγκη εκτεταμένης αναδιατύπωσης και αποσαφήνισης του άρθρου 5, διότι περιέχει ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για σημαντικές νομικές και πολιτικές αντιδικίες στο μέλλον.
Σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Βγενόπουλο, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, επισημαίνει ότι «από τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου που σας επισυνάπτω, φαίνεται πως οι περισσότερες παρατηρήσεις σας είναι ήδη ενσωματωμένες στο Σχέδιο Νόμου ή στις Υπουργικές Αποφάσεις εφαρμογής του Νόμου, ενώ κάποιες άλλες δεν είναι συμβατές με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχετικά εθνικά προγράμματα. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες παρατηρήσεις που προφανώς οφείλονται σε παρερμηνεία ή παράβλεψη βασικών διατάξεων του Σχεδίου Νόμου».
«Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε να μου στείλετε τις παρατηρήσεις σας» καταλήγει ο Γ.Αλογοσκούφης.
Οι «ενστάσεις» του Α.Βγενόπουλου
«Διαθέτετε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ, προκειμένου οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια στεγαστικά και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως γνωρίζετε, αυτού του είδους τα δάνεια μπορούν να τιτλοποιηθούν και εν συνεχεία οι τράπεζες να επανακτήσουν τη διατεθείσα ρευστότητα μέσω διαθέσεως τους στην ΕΚΤ και μάλιστα με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους».
»Πρέπει να προβλέψετε ότι, εφόσον συμβεί αυτό, οι τράπεζες που με αυτό τον τρόπο θα έχουν αυξήσει τη ρευστότητά τους θα πρέπει να επιστρέφουν στο Δημόσιο τους διατεθέντες τίτλους, διαφορετικά τους παρέχετε επιπλέον αντίστοιχη ρευστότητα την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για οποιοδήποτε λόγο, πιθανόν και αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο του Δημοσίου».
»Εφόσον προχωρήσετε σε αυτή τη ρύθμιση, ο κίνδυνος του Δημοσίου θα είναι βραχυπρόθεσμος και επί της ουσίας η αντίστοιχη παροχή θα είναι μια προσωρινή διευκόλυνση ρευστότητας των τραπεζών οι οποίες θα την χρησιμοποιήσουν, θα χορηγήσουν τα αντίστοιχα δάνεια, θα τα τιτλοποιήσουν, θα εισπράξουν την αντίστοιχη ρευστότητα από την ΕΚΤ και θα απαλλάξουν το Δημόσιο από την αντίστοιχη υποχρέωση του. Στο ίδιο θέμα χρειάζεται διευκρίνιση και η έκφραση ότι τα αντίστοιχα δάνεια θα χορηγηθούν με ανταγωνιστικούς όρους».
Στο ίδιο άρθρο, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βγενόπουλος, προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα δώσει εγγύηση ώστε οι τράπεζες να αντλήσουν μέχρι 15 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσουν σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. «Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή χρειάζεται εξειδίκευση και κριτήρια ερμηνείας του τι θεωρείται ζωτικής σημασίας, είναι σημαντικό να προβλεφθούν τα κάτωθι» σημειώνει:
«Ό,τι οι χορηγήσεις πρέπει να είναι νέες χορηγήσεις και όχι αναχρηματοδοτήσεις, διότι άλλως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά απλώς ενισχύονται οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιθανόν υφιστάμενα προβλήματα.»
»Ότι τα αντληθέντα βάσει της εγγυήσεως του Δημοσίου κεφάλαια πρέπει να παραμένουν σε ειδικό και εύκολα εποπτευόμενο λογαριασμό τηρούμενο στηνΤτΕ μέχρι της εκταμίευσης τους για τους λόγους που προβλέπονται, άλλως θα υπάρξει σύγχυση αυτής της ρευστότητας με τα υπόλοιπα κεφάλαια των τραπεζών και θεωρητικά αυτή η νέα ρευστότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ιδίων υποχρεώσεων των τραπεζών ή και για την αύξηση χορηγήσεων και ενίσχυση της οικονομίας άλλων χωρών. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις προθέσεις σας».
»Τέλος, νομίζω ότι θα πρέπει να τεθεί ένα περιορισμός ούτως ώστε οι τράπεζες που θα χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη ρευστότητα που τους παρέχει το Δημόσιο, βάσει του σχεδίου νόμου, να μην θα μπορούν την ίδια περίοδο να χρησιμοποιούν τα δικά τους κεφάλαια για αγορά ιδιών μετοχών».
Αναφερόμενος σε συνέντευξη του επικεφαλής της Alpha Bank Γ.Κωστόπουλου, ο κ.Βγενόπουλος αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Αλογοσκούφη:
«Αποκαλύπτει τις προθέσεις των μεγάλων τραπεζών για τη χρήση και τα αποτελέσματα της ρευστότητας που θα τους δώσετε: Τα χρήματα και οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνον για νέα δάνεια αλλά και για την αντιμετώπιση υφισταμένων προβλημάτων ρευστότητας, τα επιτόκια των δανείων δεν θα μειωθούν ουσιαστικά και οι Έλληνες καταθέτες και φορολογούμενοι θα στηρίξουν τον δανεισμό και την ανάπτυξη των Βαλκανίων με την αναβίωση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου!».
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας