Πανικός πωλήσεων έφερε τα χρηματιστήρια σε νέα χαμηλά επίπεδα
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5,5 ετών, δηλαδή από τα μέσα του 2003, βρέθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση. Βαρύ ήταν το πλήγμα για τις εταιρείες του τραπεζικού τομέα και αυτές της ενέργειας, μαύρη ημέρα στην Αθήνα...
95
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5,5 ετών, δηλαδή από τα μέσα του 2003, βρέθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση.
Βαρύ ήταν το πλήγμα για τις εταιρείες του τραπεζικού τομέα: στο Λονδίνο η HSBC είδε την μετοχή της να χάνει περίπου 8%, κατάρρευση για την μετοχή της HBOS που έχασε 17,7%. Πολύ μεγάλη ήταν και η πτώση στις εταιρείες της πετρελαιοβιομηχανίας σε μία ημέρα όπου το πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά, κάτω και από τα 65 δολάρια.
Συμπτωματικά, σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από την «Μάυρη Πέμπτη» του κραχ του 1929.
Κατά 5% υποχώρησε ο FTSE στο Λονδίνο και βρέθηκε στις 3.883,36 μονάδες ενώ είχε αγγίξει και τις 3.700 στα μισά της συνεδρίασης.
Στις 4.295,67 μονάδες έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη έχοντας πτώση κατά 4,96%. Ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε κατά 3,54% στις 3.193,79 μονάδες ενώ ο SMI στη Ζυρίχη βρέθηκε στις 5673.35 μονάδες με το δείκτη να χάνει 3,74%.
Πτώση 5,43% είχε ο πανευρωπαικός δείκτης FTSEEurofirst 300 και διαμορφώθηκε στις 825,32 μονάδες αν και στο μέσο της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει και στις 787,29 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2003 για τον δείκτη που έχει χάσει 22,4% μόνο μέσα στον Οκτώβριο.
Πολύ κακή ήταν η εικόνα και σε άλλα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Το Αμστερνταμ έχασε 4,63%, το Μιλάνο υποχώρησε κατά 5,61%, η Μαδρίτη κατά 5,20%, η Κωνσταντινούπολη κατά 3,45%. Σχεδόν σε όλες τις αγορές ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε αγγίξει και ξεπεράσει το 8%.
Αλλη μία ημέρα κάθετης πτώσης στη Μόσχα όπου ο RTS έχασε 13,68% και διαμορφώθηκε στις 549,43 μονάδες αν και οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν πρόωρα λόγω της ραγδαίας πτώσης.
Μαύρη ημέρα για την Αθήνα όπου ο Γενικός Δείκτης μετά από πτώση κατά 15% μέσα στη συνεδρίαση κατάφερε να συγκρατηθεί σε …μονοψήφιο ποσοστό πτώση και διαμορφώθηκε στις 1.728,49 μονάδες, με απώλειες 9,71%.
Στη Νέα Υόρκη μετά τη κατακόρυφη πτώση αρχικά, οι απώλειες περιορίστηκαν κάπως και στις 19:45 ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 3,92%, ο Standard and Poors 500 κατά 3,94% και ο Nasdaq κατά 2,86%.
Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο καταγράφει και νέα πτώση και βρίσκεται στα 64,54 δολάρια μετά από πτώση κατά 3,30 δολάρια. Το μπρεντ βρίσκεται στα 62,57 δολάρια με πτώση κατά 3,35 δολάρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)











![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-121x85.jpg)



![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442