Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής προχωρά η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο
Την διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας ξεκινά από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση, υιοθετώντας το «μοντέλο» της ιταλικής Alitalia. Η ΟΑ θα διατηρήσει το όνομα και το σήμα, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεις για τους εργαζόμενους.
Την διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας ξεκινά από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση, υιοθετώντας το «μοντέλο» της ιταλικής Alitalia, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής.
Το υπουργείο Μεταφορών απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες την τελική πρόταση για τη νέα ΟΑ και πλέον, αναμένει το «πράσινο φως» της ΕΕ.
Η πρόταση βασίζεται σε τρεις άξονες για το μέλλον της εταιρείας, τα δικαιώματα των 8.500 υπαλλήλων της και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών:
1) Η ΟΑ θα διατηρήσει το όνομα και το σήμα της και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης η διαχείριση θα πραγματοποιείται από τρεις θυγατρικές.
2) Για τους εργαζόμενους προβλέπεται πρόγραμα εθελουσίας εξόδου με πλήρη συνταξιοδότηση για όσους έχουν 6.000 ένσημα. Όσοι μπουν στο πρόγραμμα, θα λάβουν και εφάπαξ. Εκτιμάται ότι χρήση του διάταξης θα κάνουν 2.500 εργαζόμενοι.
Επίσης, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μετατάξεων (σε ΥΠΑ και ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών), ενώ οι 4.000 συμβασιούχοι θα πριμοδοτηθούν με με πρόσθετα μόρια σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, εφόσον δεν τους κρατήσει ο νέος ιδιοκτήτης.
3) Το οργανόγραμμα προβλέπει τη διατήρηση των 2/3 των σημερινών δρομολογίων, καθώς και όλων των δρομολογίων στις λεγόμενες άγονες γραμμές. Το Δημόσιο δεν θα έχει μετοχές στην κατοχή του, ενώ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα απαιτηθεούν κονδύλια 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σταδιακά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ενδιαφέρον για τη νέα ΟΑ έχουν εκδηλώσει αρκετοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση του Κατάρ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.