Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ποια φορολογικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο για την αύξηση των εσόδων

Ποια φορολογικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο για την αύξηση των εσόδων

Την επιβολή ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, προβλέπει το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης.

27

Με αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να περιορίσει την φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση αναζητά για το 2009 επιπλέον έσοδα που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η «μαύρη τρύπα» στο έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού που θα φθάσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επιβολή κεφαλικού, ουσιαστικά, φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της υποχρέωσης να δηλώνουν στην Εφορία ελάχιστο ποσό εισοδήματος.

Αν και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, ορισμένα σενάρια δεν αποκλείουν ακόμα και την επιβολή ελάχιστου φόρου 1.000 ευρώ σε κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Το μέτρο αυτό έχει πολλές ομοιότητες με τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των μικρομεσαίων, που είχαν επιβληθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και καταργήθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις και των στελεχών της ΝΔ. 

Επίσης, στα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, μία μεγάλη αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές (με ταυτόχρονη κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων) και η μη τιμαριθμοποίηση -για άλλη μία χρονιά- της φορολογικής κλίμακας.

Κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις προς τα υπουργεία για τη μείωση των δαπανών, ειδικά στους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Γ.Αλογοσκούφης έως τα τέλη Αυγούστου στη Βουλή, θα καταργήσει 80 από τους 213 «ειδικούς λογαριασμούς» που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό, ενώ, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ και τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν προϋπολογισμούς και ισολογισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο