Να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Πειραιά κάλεσε τους εφοπλιστές ο Γ.Βουλγαράκης
Για τη ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Γ.Βουλγαράκης στην ετήσια συνάντηση των εφοπλιστών στο Λονδίνο, ενώ οι «διαμάχες» στα λιμάνια της χώρας συνεχίζονται. Ο υπουργός κάλεσε τους εφοπλιστές να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Πειραιά και να αυξήσουν τις ελληνικές σημαίες στα πλοία τους.
Για τη ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Γ.Βουλγαράκης στην ετήσια συνάντηση των εφοπλιστών στο Λονδίνο, ενώ οι «διαμάχες» στα λιμάνια της χώρας συνεχίζονται. Ο υπουργός κάλεσε τους εφοπλιστές να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Πειραιά και να αυξήσουν τις ελληνικές σημαίες στα πλοία τους.
Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του προεδρείου των Ελλήνων εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, στην οποία για πρώτη φορά παραβρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, γεγονός που υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου κ. Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «ιδιαίτερη επιτυχή».
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλίας, όπως το ελληνικό νηολόγιο, τα ναυτεργατικά θέματα – συλλογικές συμβάσεις, ναυτική εκπαίδευση – προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, εξελίξεις στον ασφαλιστικό χώρο, η συμμετοχή της Ελλάδας στα όργανα της ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς και άλλες διεθνείς εξελίξεις και συμφωνίες.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες εφοπλιστές ο κ. Βουλγαράκης τόνισε: «παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν στη ναυτιλία πρέπει να υιοθετούνται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και να εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλα τα κράτη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Η θέση μας αυτή εκφράζεται με σθένος»
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Συζητήσαμε σειρά από ζητήματα που άπτονται της ναυτιλιακής πολιτικής γενικότερα και σχετίζονται με τους διεθνείς οργανισμούς, την επίπτωση που έχουν οι αποφάσεις τους στη ναυτιλία και φυσικά τις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη».
«Τους εξήγησα την πολιτική την οποία ακολουθούμε, ενδιαφερόμαστε να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια η οποία συνεισφέρει στη χώρα μας 2 εκατ. δολάρια την ώρα, τόσο είναι το όφελος που έχει η ελληνική οικονομία από την παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε επίσης στους Έλληνες εφοπλιστές ότι «μας ενδιαφέρει ο Πειραιάς να αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο» και ζήτησε από τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου και της Ελλάδας «να αυξήσουν την παρουσία τους στις θάλασσες με την ανάδειξη περισσότερων ελληνικών σημαιών».
Ταυτόχρονα, είπε ο υπουργός, «τους εξήγησα ότι είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα που θα προσελκύσουν περισσότερους εφοπλιστές στον Πειραιά όπου ήδη υπάρχουν εγκατεστημένες 1200 ναυτιλιακές εταιρίες. Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι Έλληνες εφοπλιστές της Ελλάδας, αλλά μας ενδιαφέρει και όσοι άλλοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον Πειραιά προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη σημαντική θέση που κατέχει, ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο».
Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου δήλωσε: «Ηταν μεγάλη επιτυχία αυτή η συνάντηση γιατί είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις με τον υπουργό και ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τις συζητήσεις που είχαμε για διάφορα θέματα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έτσι πήρε μια καλή ιδέα για τα τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν».
Ηταν η πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Εμπειρίκος, «που παραβρέθηκε στην κοινή συνάντηση Έλληνας υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, πράγμα το οποίο είπε δείχνει ότι ο σημερινός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ενδιαφέρεται για την ελληνική ναυτιλία, κατέχει το θέμα σε βάθος και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο».
Τις ημέρες αυτές υπάρχουν στην Αγγλία πολλά δημοσιεύματα με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και καταργεί πολλά φορολογικά πλεονεκτήματα τα οποία απολαμβάνουν σήμερα οι Έλληνες εφοπλιστές και ξένοι επιχειρηματίες.
Έτσι πολλοί Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου εκδηλώνουν την πρόθεση να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στον Πειραιά, εάν υλοποιηθεί το νέο αυτό φορολογικό νομοσχέδιο του αγγλικού υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικά με αυτό το θέμα ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε: «κάθε κυβέρνηση κάνει τους δικούς της υπολογισμούς και φυσικά δεν μπορούμε να υποδείξουμε καμία φορολογική πολιτική σε άλλη χώρα ή σε άλλο κράτος. Αυτό όμως που ενδιαφέρει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση είναι να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες στα ρεύματα των καιρών, στους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να προσφέρουμε εκείνο το περιβάλλον, οικονομικό, φορολογικό και θεσμικό κυρίως, που θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τα βήματά τους … Αυτή την κατάσταση ήλθα να τους εγγυηθώ και για μας θα είναι μεγάλη επιτυχία αν καταφέρουμε να επιστρέψουν περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές στον Πειραιά».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας