Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πρόστιμα 1,32 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ στους εναλλακτικούς παρόχους

Πρόστιμα 1,32 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ στους εναλλακτικούς παρόχους

Δέκτης μεγάλου αριθμού καταγγελιών από καταναλωτές έγινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν στην προεπιλογή φορέα και την παροχή αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο.

27

Δέκτης μεγάλου αριθμού καταγγελιών από καταναλωτές έγινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν στην προεπιλογή φορέα και την παροχή αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, τα σημαντικότερα προβλήματα που αναδείχθηκαν από τις καταγγελίες σχετίζονταν με αυθαίρετη ενεργοποίηση προεπιλογής φορέα, ελλιπή ενημέρωση καταναλωτών για τη διαθεσιμότητα και το χρόνο υλοποίησης υπηρεσιών ΑΠΤΒ και τέλος, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ενεργοποίησης υπηρεσιών καθώς και αποκατάστασης βλαβών.

Περαιτέρω, σε μεμονωμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν προβλήματα αναφορικά με αυθαίρετη ενεργοποίηση φορητότητας αριθμών και αδικαιολόγητα υψηλά τέλη αποσύνδεσης υπηρεσιών. Επιπλέον, αρκετές ήταν οι καταγγελίες για τις οποίες δεν διαπιστώθηκε παράβαση από την πλευρά των εταιρειών.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαπιστώσεων, η ΕΕΤΤ επέβαλε τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα:

1) Στην VIVODI διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 170.000 ευρώ.

2) Στην FORTHNET 350.000 ευρώ.

3) Στην ΤELEDOME 350.000 ευρώ.

4) Στην ΤΕLLAS 250.000 ευρώ.

5) Στην COSMOLINE 100.000 ευρώ.

6) Στην ON TELECOM 100.000 ευρώ.

Νέα προσωρινά μέτρα για την προστασία των χρηστών Η/Υ

Επιπλέον, η ΕΕΤΤ προέβη στην εξέταση νέων καταγγελιών καταναλωτών, σχετικά με την πραγματοποίηση από την τηλεφωνική τους σύνδεση ακούσιων κλήσεων προς διεθνείς προορισμούς, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, και έλαβε απόφαση για τη λήψη νέων προσωρινών μέτρων, με σκοπό την προστασία των χρηστών διαδικτύου και την αποτελεσματική ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους των κακόβουλων dialers. Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ, μεταξύ άλλων, αποφάσισε:

Α) Την παράταση για 4 επιπλέον μήνες της περιόδου ισχύος της προσωρινής φραγής της απευθείας κλήσης προς τους διεθνείς προορισμούς (00 674), Solomon Islands (00677), Wallis and Futuna (00 681). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ είχε επιβάλει φραγή στους συγκεκριμένους προορισμούς με Απόφασή της στις 5 Απριλίου 2007, διαπιστώνοντας σημαντική αύξηση των κλήσεων προς αυτούς και πιθανολογώντας την ύπαρξη κινδύνου υπερχρέωσης των καταναλωτών από κακόβουλους dialers.

Β) Την παράταση της περιόδου ισχύος της προσωρινής φραγής της απευθείας κλήσης προς το διεθνή προορισμό Kiribati (++00686) και την ταυτόχρονη λήξη της με αυτήν των προαναφερθέντων διεθνών προορισμών. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ είχε επιβάλει φραγή στο συγκεκριμένο προορισμό στις 26 Ιουλίου 2007 πιθανολογώντας από τα στοιχεία κίνησης των παρόχων, την ύπαρξη κινδύνου υπερχρέωσης των καταναλωτών από κακόβουλους dialers.

Γ) Την προσωρινή φραγή για 4 μήνες της απευθείας κλήσης από σταθερά τηλέφωνα προς έναν επιπλέον διεθνή προορισμό και συγκεκριμένα προς Guinea Bissau (00245).

Δ) Την εξυπηρέτηση της κίνησης προς τους συγκεκριμένους διεθνείς προορισμούς μέσω υπηρεσίας τηλεφωνητή (operator) από τον ΟΤΕ έτσι ώστε να αποφεύγονται ακούσιες κλήσεις μέσω του υπολογιστή.

Ε) Την άμεση ενημέρωση της ΕΕΤΤ από τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας για ενδεχόμενες καταγγελίες χρηστών σχετικά με ακούσιες κλήσεις προς τους ανωτέρω ή άλλους διεθνείς προορισμούς.

ΣΤ) Τη συστηματική και επισταμένη ενημέρωση όλων των χρηστών Διαδικτύου από τους παρόχους Διαδικτύου, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από κακόβουλους dialers, τόσο σε διεθνείς προορισμούς όσο και σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης, καθώς επίσης, και για τρόπους προστασίας με συγκεκριμένες προτάσεις υλικού και λογισμικού.

Υπογραμμίζεται ότι η φραγή των διεθνών προορισμών αποτελεί προσωρινό μέτρο και ότι ο κίνδυνος των κακόβουλων dialers σε διεθνείς προορισμούς θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κυρίως με τη λήψη μέτρων προστασίας από τους ίδιους τους χρήστες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο