Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένονται με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα σχέδια για την οποία αποκαλύπτονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας.

27

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένονται με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα σχέδια για την οποία αποκαλύπτονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας.

Τους φόβους για ραγδαίες ανατιμήσεις προκαλεί το γεγονός ότι στα τρέχοντα επίπεδα των τιμολογίων «ενσωματώνεται» η πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει σκαρφαλώσει στα 90 δολάρια, με ενδεχόμενο να πάει ακόμα και στα 100 δολάρια.

Η αύξηση για τα νοικοκυριά εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 22%.

Σύμφωνα με Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη), «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον προσδιορισμό του μακροχρόνιου κόστους παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και την ενσωμάτωση σε αυτό των μεταβολών των διεθνών τιμών καυσίμων, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τομέα μέσω εισαγωγής αποτελεσματικών τιμολογίων, τόσο στο επίπεδο της χρήσης των δικτύων όσο και σε αυτόν της λιανικής αγοράς ενέργειας».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζεται ότι «η ΔΕΗ κάνει τη δουλειά της» (δηλαδή φροντίζει τα κέρδη της όπως κάθε επιχείρηση) και προστίθεται με νόημα ότι όσο η ΔΕΗ έχει μερίδιο αγοράς άνω του 70% τότε τα τιμολόγια θα εξακολουθούν να ρυθμίζονται με εισήγηση της ΡΑΕ και να εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιχείρησης, που θα παρουσιαστεί αργότερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton εισηγείται αύξηση 19% στα οικιακά τιμολόγια μέσα στην επόμενη τριετία, 26% στα τιμολόγια των εμπορικών καταστημάτων και των βιοτεχνιών και 62% στα βιομηχανικά τιμολόγια.

Στη μελέτη προτείνεται και η καθιέρωση ρήτρας καυσίμου, δηλαδή ενσωμάτωση στα τιμολόγια των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το θέμα έχει εγείρει κατά καιρούς και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Όπως έχει πει, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο συνδέει τις μεταβολές στις τιμές των καυσίμων με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Την περίοδο 2005-2006 οι αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες αυξήσεις των τιμών πώλησης ενέργειας.

Εάν οι τιμές αυτές ήταν συνδεδεμένες, η κερδοφορία της ΔΕΗ θα είχε σημαντική αύξηση αντί μείωσης. Συγκεκριμένα, θα είχε επιτύχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)1,2 δισ. ευρώ αντί 740 εκατ. ευρώ.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί φέτος δύο φορές.

«θα πληρώσουμε χρυσάφι το ρεύμα»

«Η επιβολή της ρήτρας καυσίμου που προωθεί, αθόρυβα και εν κρυπτώ, η κυβέρνηση, το μόνο που θα κάνει είναι να χρησιμεύσει ως άλλοθι για να εκτιναχθούν σε νέα πρωτοφανή ύψη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με πρόσχημα την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου» επισημαίνει ο Παν.Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβερνητική μεθόδευση για τη ρήτρα καυσίμου ως μόνο στόχο έχει να διευκολύνει το σπάσιμο και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και την είσοδο ιδιωτικών ομίλων στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα βάρη θα φορτωθούν στα πλατιά λαϊκά στρώματα, που θα πληρώσουν «χρυσάφι» το ηλεκτρικό ρεύμα» προσθέτει ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

«Η κυβέρνηση, αφού εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με εκλογές «εξπρές» και ευχάριστες προεκλογικές διακηρύξεις, ανοίγει μετεκλογικά ένα προς ένα τα κεφάλαια της κρυφής αντικοινωνικής της ατζέντας» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο