Νέος δορυφόρος θα βελτιώσει τους χάρτες του GoogleEarth
Ένας δορυφόρος γεωσκόπησης νέας γενιάς εκτοξεύτηκε την Τρίτη για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας χαρτογράφησης DigitalGlobe, η οποία παρέχει μεγάλο μέρος των εικόνων στην υπηρεσία Google Earth. Ο δορυφόρος WorldView-1 διακρίνει ακτικείμενα διαμέτρου μόλις 45 εκατοστών.
Ένας νέος δορυφόρος γεωσκόπησης, που διακρίνει ακτικείμενα διαμέτρου μόλις 45 εκατοστών, εκτοξεύτηκε την Τρίτη για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας χαρτογράφησης DigitalGlobe, η οποία παρέχει μεγάλο μέρος των εικόνων στην υπηρεσία Google Earth.
Ο δορυφόρος WorldView-1, βάρους 2,5 τόνων, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια με πυραυλοφορέα Boeing Delta 2. Περίπου μία ώρα μετά την πυροδότηση, τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 480 χλμ.
Ο WorldView-1 σχεδιάστηκε να φωτογραφίζει έως και 750.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα -μια έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας, περίπου όσο το Τέξας.
Η ιδιωτική DigitalGlobe, με έδρα το Κολοράντο, πουλά τα δεδομένα σε κυβερνήσεις και εταιρείες προκειμένου να εκτιμάται το μέγεθος φυσικών καταστροφών ή να σχεδιάζονται οδοί διαφυγής πριν από καταστροφές.
Η εταιρεία διαχειρίζεται επίσης τον δορυφόρο γεωσκόπησης QuickBird, ο οποίος προσφέρει ανάλυση σχεδόν εξίσου καλή με του WorldView-1, ωστόσο δεν μπορεί να αποθηκεύσει τόσο πολλές εικόνες.
Για τα τέλη του 2008 η DigitalGlobe σχεδιάζει την εκτόξευση του WorldView-2.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».