Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πίσω στη Φλόριντα το διαστημικό λεωφορείο Endeavour

Πίσω στη Φλόριντα το διαστημικό λεωφορείο Endeavour

Έχοντας ολοκληρώσει μια αποστολή δύο εβδομάδων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Endeavour προσεδαφίστηκε στη Φλόριντα το απόγευμα της Τρίτης, μια ημέρα νωρίτερα απ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω φόβων ότι ο κυκλώνας Ντιν θα έπληττε το Κέντρο Ελέγχου στο Τέξας.

36

Έχοντας ολοκληρώσει μια αποστολή δύο εβδομάδων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Endeavour προσεδαφίστηκε στη Φλόριντα το απόγευμα της Τρίτης, μια ημέρα νωρίτερα απ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω φόβων ότι ο κυκλώνας Ντιν θα έπληττε το Κέντρο Ελέγχου στο Τέξας.

Το διαστημικό λεωφορείο εγκατέλειψε την τροχιά του στις 18.25 ώρα Ελλάδας. Κινήθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Κεντρική Αμερική και την Κούβα και άγγιξε το διάδρομο τροχοδρόμησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στις 19.34.

Η NASA γνώριζε από το απόγευμα της Δευτέρας ότι ο κυκλώνας Ντιν δεν θα πλησίαζε τελικά στο Χιούστον του Τέξας. Ωστόσο οι επτά αστροναύτες της αποστολής είχαν ήδη ετοιμαστεί για την επιστροφή και η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα δεν αναβλήθηκε. Το πλήρωμα ξύπνησε το πρωί της Τρίτης με το τραγούδι Homeward Bound (Πορεία προς το Σπίτι) των Σάιμον και Γκαρφάνκελ.

Στη διάρκεια της αποστολής, οι αστροναύτες μετέφεραν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,3 τόνους προμηθειών και εξοπλισμού, εγκατέστηκαν μια νέα δοκό στήριξης και αντικατέστησαν ένα από τα γυροσκόπια που σταθεροποιούν το συγκρότημα των 100 δισ. δολαρίων.Το Endeavour αποσυνδέθηκε από το σταθμό την Κυριακή.

Ο έλεγχος του σκάφους σε τροχιά είχαν δείξει στο μεταξύ ότι δεν υπήρχε κίνδυνος από τη ρωγμή που είχε δημιουργηθεί κατά την εκτόξευση από ένα κομμάτι μονωτικού αφρού που αποκολλήθηκε και προσέκρουσε στη θερμική ασπίδα του οχήματος. Μια παρόμοια πρόσκρουση είχε οδηγήσει στην καταστροφή του Columbia πάνω από το Τέξας το 2003.

Η επόμενη αποστολή διαστημικού λεωφορείου προγραμματίζεται για τις 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να μεταφερθεί στο σταθμό ένα ενδιάμεσο τμήμα στο οποίο θα συνδεθούν αργότερα τα νέα εργαστήρια της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο