Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σημαντικές μεταβολές στα μεγέθη των εισηγμένων από την εφαρμογή των ΔΛΠ

Σημαντικές μεταβολές στα μεγέθη των εισηγμένων από την εφαρμογή των ΔΛΠ

Σημαντικές μεταβολές στα μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών έφερε η εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Σε έρευνα της Grant-Thornton εντοπίζονται θέματα που σχετίζονται με τη μη επάρκεια κεφαλίων σε 23 εταιρείες.

27

Σημαντικές μεταβολές στα μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών έφερε η εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», σε έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας Grant-Thornton εξετάζεται ο βαθμός επάρκειας της παρεχόμενης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για συγκεκριμένες γνωστοποιήσεις που απαιτούνται από τα ΔΠΧΠ.

Η έρευνα στηρίζεται στην ανάλυση των χρηματοοικονομικών μεγεθών σε συνάρτηση με τη εφαρμογή ορισμένων προτύπων που δεδομένα επηρέασαν την εικόνα των επιχειρήσεων.

Το συμπέρασμα είναι πως παρά τις μεταβολές που επέφεραν τα ΔΠΧΠ στα χρηματοοικονομικά των εισηγμένων, αυτές φάνηκε να ανταποκρίνονται στην πλειονότητά τους στις απαιτήσεις πληροφόρησης που απορρέουν. Προβλήματα εμφανίζονται στην επάρκεια γνωστοποιήσεων κάποιων προτύπων, χωρίς όμως να είναι ικανά να αλλοιώσουν τη συνολικά θετική εικόνα που παρατηρείται στην έρευνα.

Παρ όλα αυτά, μόνο στο 50,5% των εταιρειών η έκθεση ελέγχου χορηγείται με τη σύμφωνη γνώμη του ορκωτού ελεγκτή, χωρίς θέματα έμφασης ή εξαίρεσης. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οι υπόλοιπες εταιρείες δεν ενσωματώνουν στις οικονομικές τους καταστάσεις παρατηρήσεις των ελεγκτών.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την έμμεση μέθοδο παρουσίασης των ταμειακών τους ροών.

Όσον αφορά τις μεταβολές των ιδίων κεφαλαίων, δεν συνοδεύονται πάντα από τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι στην πλειονότητά τους οι εταιρείες δεν γνωστοποιούν ποια από τα αποθεματικά που περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια (ειδικότερα στα αποτελέσματα εις νέον) δεν είναι πραγματοποιημένα και σχετίζονται με αποτιμήσεις σε εύλογες αξίες.

Προβλήματα εμφανίζονται στην παράθεση γνωστοποιήσεων σχετικά με ελέγχους μείωσης της αξίας της υπεραξίας. Πολλές εταιρείες αναφέρουν ότι διενεργούν ελέγχους χωρίς όμως να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες. Ακόμα λιγότερες είναι οι εταιρείες οι οποίες τελικά επιβαρύνουν τα αποτελέσματα με ζημιές μείωσης της αξίας της υπεραξίας.

Ανεπάρκειες παρουσιάζονται στις γνωστοποιήσεις προβλέψεων φόρων, καθώς πολλές εταιρείες δεν σχηματίζουν προβλέψεις.

Επίσης, ο βαθμός επάρκειας των παρεχόμενων πληροφοριών που έχουν να κάνουν με γνωστοποιήσεις σχετικές με την υπεραξία που προκύπτει από εξαγορές επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί, χωρίς όμως να έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Θετική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε αναμορφώσεις και αναταξινομήσεις σε κονδύλια προηγούμενων χρήσεων γνωστοποιώντας τις μεταβολές.

Τέλος, προβλήματα παρουσιάζονται σχετικά με τις γνωστοποιήσεις σημαντικών παραδοχών και εκτιμήσεων της διοίκησης. Οι γνωστοποιήσεις που παρέχονται πολλές φορές δεν είναι αναλυτικές, χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε σε όλες τις περιπτώσεις τη σημαντικότητα της παράλειψης.

Αντίθετα, οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν επαρκείς παραπομπές σε σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο