Η κρίση της αμερικανικής πιστωτικής αγοράς μεταφέρεται στην Ευρώπη
Η κρίση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης μεταφέρεται στην Ευρώπη, όπως δείχνουν οι περιπτώσεις της γαλλικής ΑΧΑ Investement Managers και της γερμανικής Union Investement. «Λουκέτο» έβαλε η American Home Mortgage Investment.
Η κρίση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης μεταφέρεται στην Ευρώπη, όπως δείχνουν οι περιπτώσεις της γαλλικής ΑΧΑ Investement Managers και της γερμανικής Union Investement.
Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται η περίπτωση της επενδυτικής μονάδας της ασφαλιστικής AXA, η οποία ανακοίνωσε ότι ένα από τα ταμεία της κατέγραψε απώλειες 40% τον Ιούλιο λόγω της έκθεσής της σε στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου.
Παράλληλα, η εταιρεία ζήτησε από τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κεφάλαιά τους (!), καθώς προσφέρθηκε να αγοράσει το μερίδιο των πελατών της.
Αυτό οδήγησε τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από το ταμείο στην τρέχουσα υπολογιζόμενη αξία, χωρίς να αναγκαστεί η εταιρεία να πωλήσει.
Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο, σημειώνει η WSJ.
Η ΑΧΑ τονίζει ότι η κατάρρευση των αντισταθμιστικών ταμείων υψηλής επιρροής (hedge funds) και των υπόλοιπων επενδυτικών ομίλων έχει προκαλέσει νευρικότητα στην επενδυτική αγορά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών σταδιακά υποχωρεί.
Η απόφαση της γαλλικής ασφαλιστικής (που ακολουθεί την κατάρρευση δύο hedge funds της Bear Stearns Cos και απώλειες 1,5 δισ. δολαρίων στο hedge fund Sowood Capital Management) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη της γερμανικής Union Investement.
Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στη Γερμανία αποφάσισε να «παγώσει» το δικαίωμα των επενδυτών να αποσύρουν τα χρήματά της από ταμείο το οποίο παρουσιάζει σοβαρές ζημίες, αφού μόνο τον Ιούλιο αποσύρθηκαν κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Standard & Poors μείωσε την πιστοληπτική προοπτική της αμερικανικής Bear Stearns (που έχει δεχθεί προς το παρόν το μεγαλύτερο πλήγμα) σε «αρνητική» από «ουδέτερη».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Accredited Home Lenders Holding αποκάλυψε ότι ίσως δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τη λειτουργία της, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στη δευτερογενή στεγαστική αγορά.
Περίπου 6.250 εργαζόμενοι, από τους 7.000 συνολικά, θα χάσουν τη δουλειά τους και η εταιρεία, πιθανότατα, θα ζητήσει δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας