Με υψηλότατους ρυθμούς «τρέχουν» τα χρέη των Ελλήνων στις τράπεζες
Ποσό που πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ χρωστούν οι Έλληνες στις Τράπεζες, σύμφωνα με την ΤτΕ. Μόνο τον Μάιο, τα νέα στεγαστικά και καταναλωτικά ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ μήνα με τον μήνα οι Έλληνες δανείζονται κατά μέσο όρο άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Ποσό που πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ χρωστούν οι Έλληνες στις Τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Μόνο τον Μάιο, τα νέα στεγαστικά και καταναλωτικά ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ μήνα με τον μήνα οι Έλληνες δανείζονται κατά μέσο όρο άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 88,18 δισ. ευρώ έναντι 86,47 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Συνολικά, το πρώτο πεντάμηνο του 2007 τα χρέη αυξήθηκαν κατά 6,66 δισ. ευρώ, ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο (από τον Μάιο 2006) τα νοικοκυριά δανείστηκαν περισσότερα από 17 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, κάθε πολίτης δανείζεται σε ετήσια βάση πάνω από 1.500 ευρώ.
Ενδεικτικό της κούρσας του δανεισμού είναι ότι πλέον οι Έλληνες οφείλουν στις τράπεζες 58,27 δισ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια, έναντι 52,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2006, 43,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2005 και 33,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2004.
Τα χρέη για καταναλωτικά δάνεια έχουν φτάσει στα 27,7 δισ. ευρώ έναντι 25,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2006, 20,85 δισ. ευρώ στα τέλη του 2005 και 17 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2004.
Μέχρι τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι τα χρέη των νοικοκυριών θα ξεπεράσουν το 47% του ΑΕΠ έναντι 44,3% το 2006, 36,3% το 2005 και 30,7% το 2004.
Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου 170.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, καθυστερώντας τις πληρωμές στις τράπεζες πάνω από τρεις μήνες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.