Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις

Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις

Αντισυνταγματική θεωρούν οι ενώσεις των ιδιοκτητών διάταξη για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων στις απαλλοτριώσεις και η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα δικαστήρια θα πρέπει να εκδώσουν την απόφασή τους εντός 30 ημερών.

27

Αντισυνταγματική θεωρούν οι ενώσεις των ιδιοκτητών τη διάταξη που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου για την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 (Δ΄ΚΠΣ), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ο υπολογισμός των αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων το δικαστήριο θα λαμβάνει υπόψη του μόνον συγκριτικά στοιχεία παλαιότερα της τελευταίας τετραετίας και ότι η τιμή που θα ορίζει δεν θα μπορεί να είναι ανώτερη του μέσου όρου των παραπάνω τιμών.

Εξαιτίας των αντιδράσεων, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μια διαφορετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα δικαστήρια δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους τα παραπάνω κριτήρια και θα είναι υποχρεωμένα να εκδώσουν την απόφασή τους εντός 30 ημερών.

Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες φοβούνται πως ο προσδιορισμός των αποζημιώσεων θα συνεχίζει να είναι αυθαίρετος, αλλά εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι καθυστερήσεις στην έναρξη των έργων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο