Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μικρή αναβολή στη συμφωνία Ρωσίας – Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο

Μικρή αναβολή στη συμφωνία Ρωσίας – Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο

Αναβλήθηκε, λόγω μικρής διαφωνίας, η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή υπογραφή της συμφωνίας η οποία θα επέτρεπε στην Gazprom να εξαγοράσει το 12,5% του κρατικού αγωγού φυσικού αερίου στη Λευκορωσία.

27

Αναβλήθηκε, λόγω μικρής διαφωνίας, η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή υπογραφή της συμφωνίας η οποία θα επέτρεπε στην Gazprom να εξαγοράσει το 12,5% του κρατικού αγωγού φυσικού αερίου στη Λευκορωσία.

Η Gazprom εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα υπογραφεί πριν από τα τέλη του μήνα.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου -και μεγαλύτερος, παγκοσμίως, παραγωγός φυσικού αερίου- πρόκειται, στο διάστημα 2007-2010, να αγοράζει κάθε χρόνο 12,5% της Beltransgas, της εταιρείας που διαχειρίζεται το λευκορωσικό αγωγό, αντί 625 εκατ. δολαρίων, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων για το 50% της εταιρείας.

Το Μινσκ ήταν αντίθετο στην πώληση του 50% της Beltransgas στη Gazprom, για να συναινέσει τελικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Gazprom απείλησε με διακοπή της τροφοδοσίας της Λευκορωσίας με φυσικό αέριο στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ενώ το Μινσκ είπε ότι θα ανταποδώσει διακόπτοντας τη διέλευση από το λευκορωσικό έδαφος ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο καλύπτονται από την Gazprom, με το 80% των ποσοτήτων να διέρχονται από την Ουκρανία και το 20% από τη Λευκορωσία.

Μετά τη συναίνεση του Μινσκ στην πώληση του 50% της Beltransgas, η Gazprom είπε ότι θα αυξήσει την τιμή για τη Λευκορωσία μόνον σε 100 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από 46 δολάρια που ήταν η προηγούμενη τιμή, ενώ αρχικά ζητούσε 200 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο