Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η μεσογειακή δίαιτα ανώτερη της διατροφής λίγων λιπαρών

Η μεσογειακή δίαιτα ανώτερη της διατροφής λίγων λιπαρών

Νέα Υόρκη: Η μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε φυτικά έλαια από ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να είναι καλύτερη για την καρδιά από τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Νέα Υόρκη: Η μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε φυτικά έλαια από ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να είναι καλύτερη για την καρδιά από τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης με επικεφαλής τον Δρ Ραμόν Εστρους διαπίστωσε ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι καλύτερη από τη δίαιτα με λίγα λιπαρά βοηθώντας τους ενηλίκους να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 769 άνδρες και γυναίκες 55-80 ετών με διαβήτη τύπου ΙΙ ή πολλαπλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως κάπνισμα, υπέρταση και αυξημένο σωματικό βάρος.

Για τρεις μήνες οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα από τα τρία ακόλουθα διατροφικά σχήματα:

-διατροφή με λίγα λιπαρά, δηλαδή περιορισμό όλων των τύπων διατροφικού λίπους

-μεσογειακή διατροφή που έδινε έμφαση στο παρθένο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους

-μεσογειακή διατροφή στην οποία καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα παρείχαν μεγάλη ποσότητα του συνολικού διατροφικού λίπους.

Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα που έκαναν μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν μικρές βελτιώσεις στα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ η ομάδα των λίγων λιπαρών παρουσίασε μείωσης της HDL.

Και οι δυο ομάδες μεσογειακής διατροφής είχαν επίσης συνολική βελτίωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου του αίματος, ενώ η άλλη ομάδα παρέμενε στα ίδια αρχικά επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που λάμβαναν την μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς είχαν μείωση και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δείκτης χρόνιας φλεγμονής.

Η μελέτη δεν κατέγραψε αν το παρθένο ελαιόλαδο ή το λάδι από τους ξηρούς καρπούς ήταν υγιεινότερη πηγή λίπους. Οι ερευνητές πάντως συστήνουν να συμπεριλαμβάνουν και τα δύο είδη ελαίων στην διατροφή μας.

Η μεσογειακή διατροφή προάγει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, περιορισμένων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών και μεγάλες ποσότητες φυτικών ελαίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχουν μειωμένα ποσοστά καρδιακής νόσου, παρά την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα οφέλη για τον οργανισμό προκύπτουν από το γεγονός ότι τα ακόρεστα λίπη που εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς στην ουσία βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το ελαιόλαδο είναι κυρίως μονοακόρεστο λίπος και το παρθένο ελαιόλαδο, συγκρατεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπού της ελιάς, καθώς και συστατικά που συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία. Ομοίως, οι ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι έχουν καρδιο-προστατευτικά οφέλη.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο