Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Νέα Υόρκη: Το μεταβολικό σύνδρομο είναι παράγοντας κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, και η σχέση αυτή εντοπίζεται ανεξαρτήτως της παρουσίας ή μη άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως το προηγούμενο έμφραγμα.
Νέα Υόρκη: Το μεταβολικό σύνδρομο είναι παράγοντας κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, και η σχέση αυτή εντοπίζεται ανεξαρτήτως της παρουσίας ή μη άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως το προηγούμενο έμφραγμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Heart, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία, με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Ινγκελσον έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 2.314 άνδρες, 50 ετών, ελεύθεροι καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος και νοσήματος καρδιακών βαλβίδων όταν εγγράφηκαν στη μελέτη το 1970. Οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι τη συμπλήρωση του 70ου έτους ζωής.
Αναλύοντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη εδραιωμένους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής ανεπάρκειας ο Σουηδός ερευνητής διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο στην αρχή της μελέτης είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης συγκριτικά με εκείνους χωρίς μεταβολικό σύνδρομο.
Αφού ελήφθη υπόψη και ο παράγοντας του εμφράγματος κατά της διάρκεια της μελέτης, ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο 80%.
Αν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά, σε συνάρτηση με το αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου είναι τα εξής:
α) Συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, τόση ώστε η περίμετρος μέσης να ξεπερνά τα 102 εκατοστόμετρα στους άνδρες ή τα 88 στις γυναίκες.
β) Συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα μεγαλύτερη από 150 mg/dl
γ) Επίπεδα HDL (η ‘καλή’ χοληστερόλη) κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες ή 50 στις γυναίκες
δ) Αρτηριακή Πίεση που υπερβαίνει τα 130/80 mmHg
ε) Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (μετά από νηστεία) μεγαλύτερη από 110 mg/dl.
health.in.gr
- Μπορεί το χαβιάρι να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των McDonald’s;
- Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ κλείνουν το γραφείο της DEA στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά
- Συμφωνία Ταϊβάν – ΗΠΑ με μείωση των δασμών και αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων
- Γουατεμάλα: Ο δημοσιογράφος Ρουβέν Σαμόρα βγαίνει από τη φυλακή και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση
- Από «ζόμπι» σε γίγαντα της AI – Πώς η SK Hynix έγινε ο κρυφός σύμμαχος της Nvidia
- Στην ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Πέτρος Μάνταλος
- «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ» – «Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες» λέει ο Μαρκ Ρούτε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jeswin-thomas-UiL3INnJzQw-unsplash-1-315x220.jpg)









![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-128x85.jpg)




![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442