Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Νέα Υόρκη: Τα αυξημένα επίπεδα φυλλικού οξέος από τροφές αλλά όχι από συμπληρώματα, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με μεγάλη πληθυσμιακή σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Νέα Υόρκη: Τα αυξημένα επίπεδα φυλλικού οξέος από τροφές αλλά όχι από συμπληρώματα, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με μεγάλη πληθυσμιακή σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα της βιταμίνης Β και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λαρσον έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση τα άτομα που είχαν εγγραφεί στο Σουηδικό Αρχείο Μαστογραφίας ή στο Αρχείο Σουηδών Ανδρών.

Συμπεριλαμβάνονταν 36.616 γυναίκες και 45.306 άνδρες ηλικίας 45-83 ετών το 1997, όταν συμπλήρωσαν τα διατροφικά ερωτηματολόγια.

Μετά από 6,8 χρόνια, καταγράφηκαν 135 περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος. Οι επιστήμονες ανάλυσαν τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά χαρακτηριστικά, το κάπνισμα, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τον διαβήτη, τη σωματική άσκηση και την ποσότητα των φρούτων, των λαχανικών, των θερμίδων, των υδατανθράκων και του αλκοόλ.

Για τα άτομα με την υψηλότερη ποσότητα διατροφικού φυλλικού οξέος (350 μικρογραμμάρια την ημέρα ή περισσότερο), ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος ήταν 75% μικρότερος συγκριτικά με τα άτομα με τη χαμηλότερη προσλαμβανόμενη ποσότητα διατροφικού φυλλικού οξέος (λιγότερο από 200 μικρογραμμάρια την ημέρα).

Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ φυλλικού οξέος προερχόμενου από συμπληρώματα διατροφής και κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος. Τα άτομα που έπαιρναν 300 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος από συμπλήρωμα διατροφής διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο καρκινογένεσης στο πάγκρεας με αυτούς που δεν έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής.

Η Δρ Λάρσον υποθέτει ότι ο λόγος που το διατροφικό φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος είναι διότι αναπαριστά καλύτερα την μακροχρόνια πρόσληψη φυλλικού οξέος.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο