Συλλήψεις στη Γαλλία για απαγωγή και βασανισμό νεαρού μέχρι θανάτου
Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για την απαγωγή έναντι λύτρων, τον κτηνώδη βασανισμό και εν τέλει τη δολοφονία 23χρονου πωλητή εβραϊκής καταγωγής. Αποκλείστηκαν αντισημιτικά κίνητρα.
51
Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για την απαγωγή έναντι λύτρων, τον κτηνώδη βασανισμό και εν τέλει τη δολοφονία 23χρονου πωλητή στο Παρίσι από οργανωμένη συμμορία.
Η υπόθεση προκάλεσε αποτροπιασμό στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Παρισιού, στην οποία ανήκε το θύμα, αλλά ο εισαγγελέας απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν αντισημιτικά κίνητρα, λέγοντας ότι όπως φαίνεται στόχος τους ήταν η εξασφάλιση χρημάτων.
Ο 23χρονος Ιλάν Χαλιμί είχε απαχθεί στις 21 Ιανουαρίου και βρέθηκε τη Δευτέρα γυμνός, φιμωμένος, με δεμένα τα χέρια να χαροπαλεύει κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στα νότια προάστια του Παρισιού. Το 80% του σώματός του έφερε σημάδια βασανισμού και εγκαυμάτων.
Ο νεαρός πωλητής καταστήματος τηλεφωνίας πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Ο εισαγγελέας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο νεαρός Ιλάν έζησε «την επανάληψη σκηνών που είναι γνωστές από αλλού», υπαινισσόμενος τις εικόνες κρατουμένων στο Ιράκ. Ο Ιλάν κρατούνταν «γυμνός, με καλυμμένο το πρόσωπο» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον αρχηγό της συμμορίας, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να διαφεύγει.
Πρόκειται για τον Γιούσεφ Φοφανά, έναν 26χρονο μαύρο, ο οποίος αυτοαποκαλείται ο «Εγκέφαλος των Βαρβάρων» και είναι ένα άτομο εξαιρετικά επικίνδυνο που έχει πολλά προηγούμενα με τις δικαστικές αρχές, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
Μεταξύ των 13 συλληφθέντων, ηλικίας 17 ως 32 ετών, οι 12 βρίσκονταν στη Γαλλία, κυρίως στο Μπανιό στα νότια προάστια του Παρισιού, όπου κρατούσαν και το θύμα σε ένα διαμέρισμα, και ένας στο Βέλγιο.
Ο καταζητούμενος Φοφανά «είχε το θράσος να τηλεφωνήσει χθες, Πέμπτη, στους συγγενείς του Ιλάν Χαλιμί για να τους απειλήσει με θάνατο αν δεν κατέβαλαν λύτρα» επισήμανε ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας ότι οι απαγωγείς ζητούσαν αρχικά 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο κατέβασαν στα 5.000.
Οι συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης από περισσότερους από 150 αστυνομικούς μετά τις αποκαλύψεις μιας νεαρής ξανθιάς γυναίκας, η οποία παραδόθηκε στην αστυνομία έπειτα από τη δημοσιοποίηση σκίτσου του προσώπου της, δήλωσε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας Φρανσουά Ζασπάρ.
Η νεαρή γυναίκα ομολόγησε ότι προσήλκυε νεαρά αγόρια, αλλά ότι δεν γνώριζε τί θα τους συνέβαινε. Οι ανακριτές αναγνώρισαν έξι ή επτά στόχους της συμμορίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιλάν.
Το συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας CRIF ζήτησε από την εβραϊκή κοινότητα να διατηρήσει την ηρεμία της πριν από την κηδεία του νεαρού Ιλάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού
- Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ εκφράζει την ανησυχία του για τη λήξη της Νέας START για τα πυρηνικά
- Βενεζουέλα: Οι αρχές συνέλαβαν στενό σύμμαχο και υπουργό του Μαδούρο, λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές στη «γαλάζια» παράταξη – Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην Καλαμάτα
- Αίγινα: Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό εδώ για ενάμιση μήνα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
- Σπείρα έφερνε αλλοδαπούς στην Αθήνα και τους εξανάγκαζαν σε επαιτεία στους δρόμους
- Παναθηναϊκός: Ένταση με Μπακασέτα και οπαδούς μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ
- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442