Φόβοι για περισσότερους από 1.000 νεκρούς από κατολισθήσεις στις Φιλιππίνες
Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους συγκλονίζει τις Φιλιππίνες. Χωριό στη νήσο Λέιτε σκεπάστηκε από λάσπη και ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά πως έως και 1.500 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν θαφτεί κάτω από τις λάσπες. Επιβεβαιωμένος ο θάνατος 23 ατόμων.
30
Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους συγκλονίζει τις Φιλιππίνες. Χωριό στη νήσο Λέιτε σκεπάστηκε από λάσπη και ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά πως έως και 1.500 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν θαφτεί κάτω από τις λάσπες. Επιβεβαιωμένος επί του παρόντος ο θάνατος 23 ατόμων, ενώ έχουν εντοπιστεί 83 επιζώντες.
Στις λάσπες βυθίστηκε ένα σχολείο και περίπου 500 κατοικίες στο χωριό Γκουϊνσαουγκόν, στην πόλη του Σαν Μπερνάρ, στο νότιο τμήμα της νήσου Λέιτε. Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση 1,5 εκατ. δολαρίων για τις αναγκαίες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Ένας από τους επιζώντες δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία: «Ήταν σαν να ακούγεται μια έκρηξη μέσα από το ίδιο το βουνό και μετά τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Σε λίγα λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα σπίτι.»
Των κατολισθήσεων προηγήθηκαν εβδομάδες ισχυρών βροχοπτώσεων στο σύνολο σχεδόν της νησιωτικής χώρας.
Στο σημείο έσπευσαν εκατοντάδες διασώστες, ελικόπτερα του στρατού και μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο, οι επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εξαιτίας παχιάς λάσπης.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τις Φιλιππίνες και ο Λευκός Οίκος βεβαίωσε πως αμερικανικά πολεμικά πλοία σπεύδουν προς την πληγείσα από την κατολίσθηση περιοχή.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, δεδομένου ότι τουλάχιστον 500 σπίτια θάφτηκαν κυριολεκτικά κάτω από τη λάσπη.
Ο βουλευτής Ρότζερ Μερκάντο δήλωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.
Ο Ροσέτε Αρίας κυβερνήτης του νησιού Λέιτε εξήγησε ότι πολλοί κάτοικοι των χωριών είχαν εγκαταλείψει από τις 6 Φεβρουαρίου τα σπίτια τους λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά δυστυχώς επέστρεψαν σήμερα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ηφαιστειολογίας των Φιλιππίνων Ρενέ Σολίντουμ, στις 10:36 σήμερα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού
- Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ εκφράζει την ανησυχία του για τη λήξη της Νέας START για τα πυρηνικά
- Βενεζουέλα: Οι αρχές συνέλαβαν στενό σύμμαχο και υπουργό του Μαδούρο, λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές στη «γαλάζια» παράταξη – Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην Καλαμάτα
- Αίγινα: Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό εδώ για ενάμιση μήνα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
- Σπείρα έφερνε αλλοδαπούς στην Αθήνα και τους εξανάγκαζαν σε επαιτεία στους δρόμους
- Παναθηναϊκός: Ένταση με Μπακασέτα και οπαδούς μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ
- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442