Δήλωση στήριξης προς τη Δανία στο θέμα των σκίτσων από τον Ζοζέ Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη Δανία στη διαμάχη για τα σατιρικά σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ. Μιλώντας στην εφημερίδα Jyllands-Posten είπε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης αξία για την Ευρώπη.
38
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη Δανία στη διαμάχη για τα σατιρικά σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ, τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στον δανέζικο Τύπο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten, που πρώτη δημοσίευσε τα σκίτσα, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε την ελευθερία του Τύπου.
Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης αξία για την Ευρώπη, είπε και προσέθεσε ότι «καλύτερα να δημοσιεύουμε περισσότερα παρά να μην έχουμε ελευθερία».
Ανάν: «Να πληρώσουν τις ζημιές στις πρεσβείες»
Το Ιράν, η Συρία κι όλες οι άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες απέτυχαν να προστατεύσουν ξένες πρεσβείες από τον όχλο που διαμαρτυρόταν κατά της δημοσίευσης γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ, θα πρέπει να πληρώσουν για τις ζημιές, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αποτρέπει τέτοια γεγονότα. Θα έπρεπε να τα έχουν σταματήσει όχι μόνον στη Συρία ή στο Ιράν, αλλά παντού. Αφού δεν τα σταμάτησαν, ελπίζω πως θα πληρώσουν τον λογαριασμό για τις ζημιές που προξένησαν σε ξένες χώρες» τόνισε.
«Θα πρέπει να είναι έτοιμες να πληρώσουν για τις ζημιές στις δανικές, της νορβηγικές κι όσες άλλες πρεσβείες υπέστησαν ζημιές» συμπλήρωσε και είπε πως έθιξε το ζήτημα αυτό στον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ, ο οποίος στην ερώτηση «γιατί δεν το σταματήσατε» απάντησε ότι «ήταν τόσο αυθόρμητο που δεν μπορούσαμε».
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις είχε κατηγορήσει τη Συρία και το Ιράκ πως υποκίνησαν τα επεισόδια στις χώρες τους. Από την πλευρά του ο Ανάν τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, όπως τόνισε, «υπήρξαν διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο».
Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της ιρανικής εφημερίδας Hamshahri κάλεσε τις εφημερίδες της Δανίας να πάρουν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό σκίτσων για το Ολοκαύτωμα, που προκηρύχθηκε ως απάντηση στη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.
«Η εφημερίδα της Δανίας που προσέβαλε τον προφήτη μας, αλλά και οι άλλες εφημερίδες της Δανίας, μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό σκίτσων» δήλωσε στην Τεχεράνη ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαρέι. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η εφημερίδα του είναι έτοιμη να αναδημοσιεύσει άρθρα με περιεχόμενο φιλικό προς τους εβραίους και το Ολοκαύτωμα, εφόσον ο δυτικός Τύπος δεχτεί να αναδημοσιεύσει άρθρα της Hamshahri.
«Σεβόμαστε την διεθνή κοινή γνώμη και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να ενεργήσουμε προκλητικά» διαβεβαίωσε ο Ζαρέι. «Θέτουμε ένα ερώτημα και όλοι αναζητούμε την αλήθεια, αλλά αναρωτιόμαστε γιατί η Δύση φοβάται να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτό το απλό αίτημά μας» ανέφερε και προσέθεσε ότι «εάν το Ολοκαύτωμα αποδειχτεί ως γεγονός, ακόμα και εγώ, ως μουσουλμάνος κληρικός, θα γίνω υπερασπιστής του θέματος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού
- Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ εκφράζει την ανησυχία του για τη λήξη της Νέας START για τα πυρηνικά
- Βενεζουέλα: Οι αρχές συνέλαβαν στενό σύμμαχο και υπουργό του Μαδούρο, λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές στη «γαλάζια» παράταξη – Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην Καλαμάτα
- Αίγινα: Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό εδώ για ενάμιση μήνα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
- Σπείρα έφερνε αλλοδαπούς στην Αθήνα και τους εξανάγκαζαν σε επαιτεία στους δρόμους
- Παναθηναϊκός: Ένταση με Μπακασέτα και οπαδούς μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ
- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442