Ιράν και Συρία επωφελούνται της κατάστασης με τα σκίτσα του Μωάμεθ, λέει ο Ράσμουσεν
Στην αντεπίθεση για τα σκίτσα του Μωάμεθ, που έχουν προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο, πέρασε ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δηλώνοντας ότι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε επωφελήθηκαν χώρες όπως το Ιράν και η Συρία.
71
Στην αντεπίθεση για τα σκίτσα του Μωάμεθ, που έχουν προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο, πέρασε την Κυριακή ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δηλώνοντας ότι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε επωφελήθηκαν χώρες όπως το Ιράν και η Συρία.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Δανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είναι προφανές ότι ορισμένες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράν, επωφελήθηκαν από την κατάσταση για να στρέψουν την προσοχή πέρα από τα δικά τους προβλήματα με τη διεθνή κοινότητα».
«Η Δανία έγινε το σύμβολο μιας αποστέρησης για προβλήματα που πάνε πολύ πιο πέρα από την αρχική αιτία» της πολεμικής, προσέθεσε.
Με τη σειρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι το Ιράν και η Συρία εκμεταλλεύονται την υπόθεση των σκίτσων για να υποδαυλίσουν τα αντιδυτικά αισθήματα στο μουσουλμανικό κόσμο. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα λόγια της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Δανός πρωθυπουργός είπε απλώς: «Έχει δίκιο».
«Αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν υπεύθυνα, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα αίσθημα οργής εκτος ελέγχου· και ιδιαίτερα αν άνθρωποι συνεχίσουν να το υποκινούν» δήλωσε η Κοντολίζα Ράις, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Είναι γνωστό ότι το Ιράν και η Συρία κατεβάζουν διαδηλωτές στους δρόμους όποτε θέλουν, για να δηλώσουν κάτι» σχολίασε.
Σε άλλη συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στη Δαμασκό πως «αυτές είναι υποκινούμενες ταραχές και πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο». «Οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν ελέγχουν πολύ καλά αυτά τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν επανέλαβε την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας του για τη δημοσίευση των σκίτσων. «Ούτε η κυβέρνηση ούτε ο λαός της Δανίας μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για κάτι που δημοσιεύθηκε σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη εφημερίδα» είπε χαρακτηριστικά.
«Ωστόσο, θέλω να είναι σαφές ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε ο λαός της Δανίας είχαν ποτέ την πρόθεση να προσβάλουν τους μουσουλμάνους στον κόσμο. Επιθυμούμε το διάλογο με το μουσουλμανικό κόσμο» κατέληξε.
Αποκαλυπτική για τη στάση των Δανών στο ζήτημα των σκίτσων είναι η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup για την εφημερίδα Berlingske Tidende, όπου το 56% των 1.003 ερωτηθέντων κατανοεί ότι οι μουσουλμάνοι προσεβλήθησαν από τα σκίτσα, ενώ το 41% δεν καταλαβαίνει γιατί συνέβη αυτό.
Σε ερώτηση εάν ήταν λάθος της Jyllands-Posten να δημοσιεύσει τα σκίτσα, το 49% συμφώνησε, αλλά το 43% είπε πως η εφημερίδα έκανε καλά που τα δημοσίευσε.
Εν τω μεταξύ, οι 12 επίμαχες γελοιογραφίες του Μωάμεθ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ως ύλη διδασκαλίας στα σχολεία, ενώ ένα μουσείο στη Δανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις εκθέσει κάποια ημέρα.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή έχει τόσο μεγάλη σημασία, που δεν μπορεί να το κρύψει κανείς κάτω από το χαλί» δήλωσε στην εφημερίδα Politiken ο Πέτερ Μόλερουπ, επικεφαλής του ακαδημαϊκού τμήματος της δανικής έκδοσης Gyldendal. «Είναι σημαντικό οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν αυτά τα σκίτσα. Σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει τίποτα που να αντιτίθεται στην ανατύπωσή τους» προσέθεσε.
«Η Gyldendal δεν έχει καθόλου την πρόθεση να προκαλέσει τους μουσουλμάνους και τα σατιρικά σκίτσα θα προβληθούν στο πλαίσιο μιας σχολαστικής μελέτης γύρω απ όλη αυτήν την υπόθεση» είπε επίσης.
Από την πλευρά της, η ιστορικός Σόφι Λένε Μπακ της βασιλικής Βιβλιοθήκης δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι γελοιογραφίες αυτές είναι σημαντικές για την ιστορία και ότι «θα ήταν μια κακή ιστορική μέθοδος να λογοκρίνουμε το παρελθόν».
Ο Έρβιν Νίλσεν, διευθυντής του Danmarks Mediemuseum (του μουσείου των μέσων ενημέρωσης) στην Οντένσε, που μίλησε επίσης στην Politiken, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να εκτεθούν κάποια μέρα τα σκίτσα που προκάλεσαν όλα αυτά».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού
- Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ εκφράζει την ανησυχία του για τη λήξη της Νέας START για τα πυρηνικά
- Βενεζουέλα: Οι αρχές συνέλαβαν στενό σύμμαχο και υπουργό του Μαδούρο, λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές στη «γαλάζια» παράταξη – Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην Καλαμάτα
- Αίγινα: Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό εδώ για ενάμιση μήνα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
- Σπείρα έφερνε αλλοδαπούς στην Αθήνα και τους εξανάγκαζαν σε επαιτεία στους δρόμους
- Παναθηναϊκός: Ένταση με Μπακασέτα και οπαδούς μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ
- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442