Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή που περιλαμβάνει διάφορες πηγές φυτικών ινών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αρκετών μειζόνων παραγόντων καρδιακής νόσου, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή που περιλαμβάνει διάφορες πηγές φυτικών ινών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αρκετών μειζόνων παραγόντων καρδιακής νόσου, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του γαλλικού ινστιτούτου INSERM μελέτησε στοιχεία για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 5.961 ενηλίκων ηλικίας 35-60 ετών. Οι άνδρες και οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την πρόσληψη των φυτικών ινών.
Εκείνοι που είχαν την υψηλότερη συνολική κατανάλωση φυτικών ινών είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπέρβαρα άτομα (αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι θερμίδες, η σωματική άσκηση και το κάπνισμα).
Ωστόσο τα άτομα αυτά είχαν όμοιο κίνδυνο υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας με τα άτομα που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.
Διαπίστωσαν όμως ότι ανάλογα με τη πηγή των φυτικών ινών διέφεραν και οι επιδράσεις τους στον οργανισμό. Οι φυτικές ίνες από τα δημητριακά για παράδειγμα, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερο κοιλιακό λίπος, ενώ οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά μείωναν τον κίνδυνο υπέρτασης και των υψηλών συγκεντρώσεων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό.
Οι φυτικές ίνες από ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους συσχετίστηκαν με χαμηλότερο ΔΜΣ, μικρότερο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Από τη μελέτη καθίσταται επίσης σαφές ότι οι ενήλικοι πράττουν ορθά όταν επιδιώκουν την επιπλέον πρόσληψη φυτικών ινών από την συνιστώμενη ποσότητα των 25 γραμμαρίων ημερησίως.
Στη μελέτη κάθε 5 επιπλέον γραμμάρια πάνω από το συνιστώμενο όριο συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας και παχυσαρκίας.
Τέλος, γενικά οι άνθρωποι μπορούν να προσλαμβάνουν έως και 70 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως χωρίς πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και κράμπες.