Η εγκεφαλική οιστρογονική ανεπάρκεια σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Νέα Υόρκη: Μετα-θανάτιες εξετάσεις εγκεφάλων γυναικών που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, έδειξαν πολύ χαμηλότερο οιστρογονικό περιεχόμενο, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Νέα Υόρκη: Μετα-θανάτιες εξετάσεις εγκεφάλων γυναικών που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, έδειξαν πολύ χαμηλότερο οιστρογονικό περιεχόμενο, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής την Δρ Ρένα Λι εξηγεί ότι το εύρημα αυτό μπορεί να συμβάλλει στην εξήγηση της υψηλής συχνότητας της νόσου Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, αφού από ζωικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η ανεπάρκεια οιστρογόνων στον εγκέφαλο επιταχύνει την δημιουργία πλάκας στον εγκέφαλο, βασικό χαρακτηριστικό της νόσου.
Η αιματολογική οιστρογονική ανάλυση δεν υποστήριξε τα ευρήματα που προέκυψαν από τον εγκεφαλικό ιστό, αφού ο ορός οιστρογόνων ήταν χαμηλός τόσο τις πάσχουσες από νόσο Αλτσχάιμερ όσο και στα υγιή άτομα.
«Η εγκεφαλική οιστρογονική ανεπάρκεια είναι πιο συγκεκριμένη από την αιματολογική οιστρογονική ανεπάρκεια, στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το βασικό λοιπόν στοιχείο είναι ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να παράξει οιστρογόνα», εξηγεί η Δρ Λι.
Για να εξετάσει τον συσχετισμό μεταξύ εγκεφαλικών ιστολογικών ευρημάτων και την απαρχή και σοβαρότητα της νόσου Αλτσχάιμερ, η ερευνήτρια διενήργησε ζωικές μελέτες στις οποίες διασταυρώθηκαν ποντίκια που δεν έφεραν ένα ένζυμο για την σύνθεση των οιστρογόνων με ποντίκια-φορείς μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον σχηματισμό της πλάκας της νόσου.
Τα πειραματόζωα που προέκυψαν είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα εγκεφαλικών οιστρογόνων και πρώιμο σχηματισμό πλάκας. Αντίθετα, τα τρωκτικά που υπεβλήθησαν σε αφαίρεση ωοθηκών δεν εκδήλωσαν εγκεφαλική ανεπάρκεια οιστρογόνων.
Το τελευταίο αυτό εύρημα υποστηρίζει την άποψη ότι δεν εκδηλώνουν όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι πολύ συγκεκριμένη εγκεφαλική κατάσταση και μπορεί να έχει γενετική βάση.
Πιθανή θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με οιστρογόνα θα απαιτούσε φαρμακευτικούς σχηματισμούς που θα ξεπερνούν τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου.
Η Δρ Λι αυτή την περίοδο εξετάσει ένα αριθμό προϊόντων φυσικών οιστρογόνων για να καταγράψει την ικανότητά τους να διαπερνούν τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου.health.in.gr
- Super League 2: Καλαμάτα – Ηρακλής στο ΟΑΚΑ για το Super Cup
- Ενοίκια: Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από 1η Απριλίου
- Μάνος Χατζιδάκις: Ακυκλοφόρητο έργο του θα κυκλοφορήσει από την Panik
- Μεταναστευτικό και θαλάσσιες ζώνες στο επίκεντρο των συνομιλιών του Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη
- Τέμπη: Αντίθετος ο Πλακιάς στο ενδεχόμενο αλλαγής αίθουσας για τη δίκη – «Όποιος το κάνει θα με βρει απέναντι»
- Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Παναθηναϊκό στον Ρέντη στον δεύτερο ημιτελικό των playoffs
- Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο αυτοψιών για τους σεισμούς στο Άγιον Όρος – Τι λένε οι ειδικοί
- Μιλένα Αποστολάκη: «Απέναντι στους πελάτες της Δεξιάς υπάρχουν οι πολίτες της πατρίδας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 28.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniil-silantev-MrdCtp7qsrM-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442