Η δια βίου επιμόρφωση συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη
Νέα Υόρκη: Η επιμόρφωση των ατόμων υψηλού κινδύνου για την πρόληψη του διαβήτη πραγματικά βοηθά στη μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με ανασκόπηση σχετικών ερευνών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Η επιμόρφωση των ατόμων υψηλού κινδύνου για την πρόληψη του διαβήτη πραγματικά βοηθά στη μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με ανασκόπηση σχετικών ερευνών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας με επικεφαλής τους Δρ Kazue Yamaoka και Toshiro Tango εντόπισαν και εκτίμησαν αρκετές μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν θέσει για την έρευνα τους.
Οι συμμετέχοντες στις έρευνες ήταν ενήλικοι με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως αυτό καθορίστηκε από τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.
Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής διέφεραν στις μελέτες. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα τα άτομα στην ομάδα παρέμβασης ακολουθούσαν διατροφική συμβουλευτική από διαιτολόγο και συμβουλευτική σωματικής άσκησης από φυσιοθεραπευτή.
Σε μια άλλη, οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί σε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες διατροφή ενώ γυμνάζονταν τακτικά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους για ένα μήνα σε ειδικό κέντρο.
Πάντως, οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιμορφωτικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής, διάρκειας συνήθως ενός έτους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης.
Επιπλέον, ο κίνδυνος να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου ΙΙ ήταν ο μισός συγκριτικά με αυτόν που αντιμετώπιζαν εκείνοι που δεν συμμετείχαν στα προγράμματα επιμόρφωσης.
Δεδομένης της κακής ποιότητας ζωής των διαβητικών, η πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου είναι σημαντική και θα πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στη δια βίου επιμόρφωση του πληθυσμού.
health.in.gr
- Μαρία Βοσκοπούλου: Έρωτευμένη η κόρη του Τόλη Βοσκόπουλου; Τι λέει με ανάρτηση της
- Σε ποια ομάδα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιουρτσεβέν
- Λάρισα: Σε έξι ημέρες έληγε το δίπλωμα του 95χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο – Συγκρούστηκε με δύο οχήματα
- Σαμπαλένκα: «Αν παίζαμε στα πέντε σετ θα είχα περισσότερα Grand Slam!» – Τι λένε οι υπόλοιπες
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – 24ωρη απεργία κήρυξε η ΠΝΟ
- Η Ευρώπη εκτεθειμένη και ευάλωτη – Η κρίση στο Ιράν αποδεικνύει τα ρήγματα στην ενεργειακή πολιτική
- «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων»: Η παράσταση χορού του Σπύρου Κουβαρά στο ΔΘΠ
- Μέση Ανατολή: Οι 6 Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Κουβέιτ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442