Φόβους για περαιτέρω εξάπλωση της γρίπης των πτηνών εκφράζει η Κομισιόν
Φόβους ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο εξέφρασε η Κομισιόν, μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος και στην ΠΓΔΜ. Θετικό στο θανατηφόρο ιό H5N1 δείγμα που εστάλη από το Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία. Ασκηση ετοιμότητας στην ΕΕ.
Φόβους ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο εξέφρασε η Κομισιόν, μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος και στην ΠΓΔΜ. Αποφασίστηκε η επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγής πουλερικών από περιοχές της Ρωσίας, καθώς επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού και στο νότιο τμήμα της χώρας. Ασκηση ετοιμότητας στην ΕΕ.
Τα νέα από το Λονδίνο την Τετάρτη δεν ήταν ευχάριστα: τα δείγματα που εστάλησαν από το Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία βρέθηκαν θετικά στο θανατηφόρο ιό H5N1, όπως ανακοίνωσε το Βουκουρέστι.
«Ένας κύκνος και μία κότα από το χωριό Μαλιούτς [στο Δέλτα του Δούναβη] βρέθηκαν θετικά στον ιό H5N1 από βρετανικό εργαστήριο» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γκεόργκε Φλουτούρ.
Λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωνε ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 εντοπίστηκε και στην περιοχή της Τούλα στη νότια Ρωσία, σε απόσταση 300 χλμ. από τη Μόσχα. Στην περιοχή αυτή θανατώθηκαν ήδη περίπου 3.000 πουλερικά.
Δείγματα από την ΠΓΔΜ επρόκειτο εν τω μεταξύ να αποσταλούν σε ειδικό εργαστήριο στην Αγγλία για περαιτέρω εξετάσεις, αφότου οι Αρχές της βαλκανικής χώρας προχώρησαν στη σφαγή περίπου 10.000 πουλερικών σε ένα μικρό χωριό στο Νότο, ως προληπτικό μέτρο για τη γρίπη των πτηνών.
«Διεξάγουν τεστ, αλλά δεν μπορούν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται όντως για την γρίπη των πτηνών αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου υγείας της ΕΕ, Φίλιπ Τοντ.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ δοκίμασαν την Τετάρτη τις διαδικασίες επικοινωνίας για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για μία πανδημία της γρίπης των πτηνών.
«Πρόκειται για μία άσκηση με την συμμετοχή όλων των κρατών-μελών. Αποσκοπεί στη δοκιμή της ασφάλειας των επικοινωνιών των ευρωπαϊκών δικτύων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη δημόσια υγεία» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε εξάλλου ότι ετοιμάζεται να απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών και πτηνών και από άλλες περιοχές της Ρωσίας -προς το παρόν απαγορεύονται οι εισαγωγές μόνο από τη Σιβηρία- έπειτα από την ανακάλυψη υπόπτων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη περιοχή Τούλα, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.
Προληπτικά μέτρα και στη Γερμανία
Εξάλλου, τρία γερμανικά κρατίδια -η Βαυαρία, η Βάδη-Βιρτεμβέργη και η Έσση- ανακοίνωσαν μέτρα απομόνωσης των πουλερικών σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών στις περιοχές αυτές της νότιας Γερμανίας.
Η απαγόρευση θα ισχύσει στη Βαυαρία έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επαφής των πουλερικών με αποδημητικά πουλιά.
«Δεν υπάρχει απειλή πανδημίας»
Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ΕCDC), που εδρεύει στη Στοκχόλμη, κρίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται για την γρίπη των πτηνών επειδή υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος να μεταδοθεί στους ανθρώπους και δεν υπάρχει άμεση απειλή για πανδημία.
«Ο κίνδυνος για να μεταδοθεί στους πολίτες ο ιός αυτός είναι μικρός» τόνισε η επικεφαλής του Κέντρου, Σουζάνα Τζάκαμπ. Το Κέντρο συνέστησε ωστόσο ο κόσμος να βράζει και να ψήνει καλά αυγά και και πουλερικά και όπως επισήμανε η Τζάκαμπ «εάν λαμβάνονται αυτά τα προληπτικά μέτρα ο κίνδυνος θα είναι πρακτικά ανύπαρκτος».
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας