Εμβόλιο προλαμβάνει τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας
Αθήνα: Aκρως ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών για το εμβόλιο κατά του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στο 2006.
Αθήνα: Aκρως ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών για το εμβόλιο κατά του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στο 2006.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το νέο εμβόλιο ονομάζεται Gardasil και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι προλαμβάνει την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.
Πρόκειται για ένα εμβόλιο, το οποίο προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), συγκεκριμένα τα στελέχη HPV 16 και HPV 18, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα δύο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα στελέχη ευθύνονται για το 70% των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.
Άλλοι τύποι HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου αλλά και να γίνουν η αιτία για την εμφάνιση κονδυλωμάτων, μια επίσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο που υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2% των ενηλίκων.
Στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών του Gardasil -το οποίο παρασκευάζει η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co- συμμετείχαν 10.559 γυναίκες, δραστήριες σεξουαλικά, ηλικίας από 16 ώς 26 ετών. Oι εθελόντριες προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 12 χώρες και δεν είχαν προσβληθεί από τα στελέχη HPV 16 ή HPV 18.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν την Παρασκευή σε ιατρικό συνέδριο για τις μολυσματικές νόσους(Diseases Society of America) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.