Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε ένα μήνα θα παρουσιάσει η Τεχεράνη το νέο πυρηνικό της σχέδιο

Σε ένα μήνα θα παρουσιάσει η Τεχεράνη το νέο πυρηνικό της σχέδιο

Σε ένα μήνα ελπίζει να παρουσιάσει η Τεχεράνη το νέο πυρηνικό της πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία παραπομπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ακόμη και το ενδεχόμενο αυτό όμως, δεν φοβίζει το Ιράν, τόνισε ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών.

31

Σε διάστημα ενός μήνα ελπίζει να παρουσιάσει η Τεχεράνη το νέο πυρηνικό της πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία παραπομπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ακόμη και το ενδεχόμενο αυτό όμως, δεν φοβίζει το Ιράν, τόνισε ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών.

Η τρόικα της ΕΕ -Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- διεξάγουν εδώ και δύο χρόνια διαπραγματεύσεις με το Ιράν, προκειμένου να μεταπείσουν την Ισλαμική Δημοκρατία να εγκαταλείψει ορισμένες πτυχές του πυρηνικού προγράμματος.

Ωστόσο, οι συνομιλίες μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε οριστικό αδιέξοδο -αφότου το Ιράν επανέλαβε τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου τον Αύγουστο- και το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαντάζει όλο και πιο πιθανό.

Έτσι, το Ιράν θέλει να παρουσιάσει τώρα κάποιες «αλλαγές» στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ερωτηθείς εάν ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα παρουσιάσει την πρότασή του σε ένα μήνα, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Αλί Λαριτζανί απάντησε προς τους δημοσιογράφους στη Βιέννη: «Το ελπίζω».

Ο Λαριτζανί διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι το Ιράν δεν φοβάται ενδεχόμενη παραπομπή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Με την ισχύ που απολαμβάνει το Ιράν στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση να ανησυχούμε για την απειλή του Συμβουλίου Ασφαλείας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο του Ιράν για άρση του αδιεξόδου, ο Ιρανός αξιωματούχος επισήμανε ότι θα περιλαμβάνει τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτές περισσότερες χώρες από την ευρωπαϊκή τρόικα. Αρνήθηκε όμως να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο Ιρανός πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι θα παρουσιάσει μία νέα πρωτοβουλία για το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο ο νέος πρόεδρος να μπορέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα να ετοιμάσει την πρότασή του και να την παρουσιάσει» κατέληξε ο Λαριτζανί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο