Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τρεις ημέρες επιπλέον για διαβουλεύσεις επί του ιρακινού Συντάγματος

Τρεις ημέρες επιπλέον για διαβουλεύσεις επί του ιρακινού Συντάγματος

Η τελική διατύπωση ορισμένων άρθρων του νέου ιρακινού Συντάγματος θα οριστικοποιηθεί εντός τριών ημερών, προτού το κείμενο τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Oι σουνίτες εξακολουθούν να αντιδρούν στα σημεία που αφορούν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του Ιράκ.

37

Η τελική διατύπωση ορισμένων άρθρων του νέου ιρακινού Συντάγματος θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων τριών ημερών, προτού το τελικό κείμενο τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, καθώς οι σουνίτες εξακολουθούν να αντιδρούν σε ορισμένα σημεία, ειδικά εκείνα που αφορούν στον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του Ιράκ.

Το τελικό σχέδιο για το συνταγματικό χάρτη κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο σχεδόν πέντε λεπτά πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο η συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας έληξε χωρίς να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χασίμ αλ Χασανί ανέφερε ότι η τελική διατύπωση του κειμένου θα οριστικοποιηθεί εντός τριών ημερών.

Μέλη της επιτροπής για την σύνταξη του προσχεδίου του Συντάγματος δήλωσαν πάντως πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις, παρά τις αξιώσεις της τελευταίας ώρας που προέβαλαν οι εκπρόσωποι της σουνιτικής μειονότητας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα διεξάγει εκστρατεία για την καταψήφιση του Συντάγματος στο δημοψήφισμα για την κύρωσή του.

Το νέο ιρακινό Σύνταγμα είναι κυρίως προϊόν συμφωνίας μεταξύ σιιτών και Κούρδων. Οι σουνίτες αντιδρούν έντονα σε ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κράτους, ειδικά σε ό,τι αφορά τους σιίτες στο νότο. Υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα ανοίγει το δρόμο για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας, προοπτική που απορρίπτουν με εξαίρεση τις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών έλαβαν χώρα καθ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, χωρίς να καταστεί εφικτή η συναίνεση των σουνιτών.

Σε ανακοίνωσή τους, σουνίτες Αραβες βουλευτές σημειώνουν ότι απέρριψαν το σχέδιο Συντάγματος επειδή η κυβέρνηση και η συντακτική επιτροπή δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους για ομοφωνία.

«Απορρίπτουμε το σχέδιο Συντάγματος που κατατέθηκε, επειδή δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» δήλωσε στο Reuters ο σουνίτης βουλευτής Νασέρ αλ Τζαναμπί.

Οι σουνίτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην προσυπογράψουν κανένα κείμενο με το ποίο δεν συμφωνούν απολύτως, γεγονός που περιπλέκει την όλη διαδικασία, εκτιμούν αναλυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο