Την τελευταία της πνοή άφησε η Βρετανίδα πρώην υπουργός για τη Β.Ιρλανδία, Μο Μόουλαμ
Την τελευταία της πνοή άφησε την Παρασκευή η πρώην υπουργός αρμόδια για τη Β.Ιρλανδία Μο Μόουλαμ. Η 55χρονη Βρετανίδα υπηρέτησε στην πρώτη κυβέρνηση Μπλερ (1997-2001) και υπήρξε πρωτεργάτρια της συμφωνίας του 1998 για την ειρήνη στη Β.Ιρλανδία.
Την τελευταία της πνοή άφησε την Παρασκευή η πρώην υπουργός αρμόδια για τη Βόρειο Ιρλανδία Μο Μόουλαμ. Η 55χρονη Βρετανίδα πολιτικός υπηρέτησε στην πρώτη κυβέρνηση Μπλερ (1997-2001) και υπήρξε πρωτεργάτρια της συμφωνίας του 1998 για την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία γνωστή ως «Good Friday Agreement».
Σε μια λιτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι η Μο Μόουλαμ πέθανε στις 8.10 το πρωί, τοπική ώρα.
Υπήρξε μια από τις πιο χαρισματικές πολιτικούς της Βρετανίας, γνωστή για το χιούμορ, αλλά και τη διάθεσή να μιλά με ευθύτητα ακόμα και σε περιπτώσεις που τα λόγια της ενοχλούσαν.
Το 1998, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» (το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα για την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία) δεν δίστασε να μεταβεί στη φυλακή Μέιζ, προκειμένου να πείσει τους κρατούμενους – μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων να στηρίξουν την όλη προσπάθεια.
Εκεί παρέμεινε για περίπου μία ώρα και τελικά φαίνεται ότι τους έπεισε. Λίγες μέρες αργότερα, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι επέστρεφαν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Δεν διαπραγματεύθηκα, δεν έκανα καμία συμφωνία. Απλά συνομίλησα. Αν θες πρόοδο, πρέπει να συζητάς» είπε μόλις βγήκε από τη φυλακή.
Κάποτε δεν δίστασε να πει ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να μετακομίσει από τα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ, ενώ είχε παραδεχθεί ότι στα νιάτα της δοκίμασε απαγορευμένες ουσίες.
«Υπήρξα παιδί της δεκαετίας του 1960. Δοκίμασα μαριχουάνα, αλλά δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Και σε αντίθεση με τον πρόεδρο Κλίντον, εγώ κατέβασα τον καπνό» είχε πει με το γνωστό της χιούμορ.
Η Μο Μόουλαμ έπεσε την περασμένη εβδομάδα σε κώμα αφότου έπεσε στο σπίτι της και χτύπησε το κεφάλι της. Το BBC αναφέρει πως η πρώην υπουργός φαίνεται πως είχε προβλήματα αστάθειας ως αποτέλεσμα θεραπείας για όγκο στον εγκέφαλο, ο οποίος είχε διαγνωστεί πρώτη φορά το 1997.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας