Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Παρελθόν» έως το βράδυ της Δευτέρας οι εβραϊκοί οικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

«Παρελθόν» έως το βράδυ της Δευτέρας οι εβραϊκοί οικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Πανηγυρισμοί Παλαιστινίων «συνοδεύουν» την εκκένωση των οικισμών της Γάζας. Η βίαιη απομάκρυνση των εποίκων διακόπτεται λόγω εβραϊκού Σαββάτου και οι εκτιμήσεις θέλουν τη Γάζα «ελεύθερη» έως το βράδυ της Δευτέρας. Ακολουθεί η εκκένωση δύο οικισμών της Δ.Όχθης.

51

Πανηγυρισμοί Παλαιστινίων «συνοδεύουν» την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών της Γάζας. Η επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης των εποίκων διακόπτεται λόγω εβραϊκού Σαββάτου και οι εκτιμήσεις θέλουν τη Γάζα «ελεύθερη» έως το βράδυ της Δευτέρας. Την Τρίτη αρχίζει η βίαιη απομάκρυνση των εποίκων σε δύο οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στη Ράφα για να γιορτάσουν την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών. «Η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας είναι το αποτέλεσμα των θυσιών που υπέστη ο λαός μας» δήλωσε από τον τόπο της συγκέντρωσης ο Μ.Αμπάς, διακοπτώμενος συνεχώς από χειροκροτήματα και επευφυμίες των παρευρισκομένων.

«Θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να αποτίσουμε φόρο τιμής στους μάρτυρές μας, στους φυλακισμένους μας, στους τραυματισμένους μας και σε όλους όσοι έκαναν τόσες πολλές θυσίες για να επιτύχουμε» συμπλήρωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Προηγήθηκε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής μία «προσευχή ευχαριστιών» που διοργανώθηκε στο ελικοδρόμιο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Έως το βράδυ της Παρασκευής -οπότε και διεκόπη η επιχείρηση λόγω της αργίας του εβραϊκού Σαββάτου- είχαν εκκενωθεί 18 από τους 21 εβραϊκούς οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Τελευταίος εκκενώθηκε εν μέσω επεισοδίων ο οικισμός Γκαντίντ, ένα από τα τελευταία «προπύργια» της αντίστασης των εβραίων εποίκων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η διαδικασία εκκένωσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Δευτέρας και από το πρωί της Τρίτης θα αρχίσει η αναγκαστική απομάκρυνση των αντιδρώντων εποίκων από δύο οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Η επιχείρηση στους οικισμούς Σανούρ και Χομές, οι τελευταίοι προς εκκένωση στη Δ.Όχθη, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 24ώρου.

Ήδη στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει τις κατεδαφίσεις σπιτιών εποίκων. Το Reuters μεταδίδει πως στην ομιλία του ενώπιον πλήθους Παλαιστινίων ο Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε να προχωρήσει στην άμεση ανοικοδόμηση των κατοικιών που θα καταστραφούν στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ προειδοποίησαν την Παρασκευή με σκληρά μέτρα όσους εποίκους έρχονται σε αντιπαράθεση με τους στρατιώτες. Μόνο στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ συνελήφθησαν 160 αντιτιθέμενοι στις εκκενώσεις και πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστή.

Ο Σαούλ Μοφάζ απευθυνόμενος προς τις δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στις εκκενώσεις οικισμών εξήρε το έργο τους και τόνισε οτι πρόκειται για «μία από τις πολυπλοκότερες αποστολές» στην ιστορία του Ισραήλ.«Εμπιστεύομαι τόσο έσας όσο και τους διοικητές σας και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Τα επεισόδια, πάντως, συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και το απόγευμα της Παρασκευής δεκάδες έποικοι που αποχώρησαν διά της βίας από τον οικισμό Γκαντίντ εισήλθαν σε παλαιστινιακό θύλακα, ξεφεύγοντας από τα οχήματα που τους μετέφεραν προς το Ισραήλ. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν να τους εντοπίσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο