Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ιστορική επίσκεψη του Πάπα σε συναγωγή ενισχύει τους δεσμούς με τους εβραίους

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα σε συναγωγή ενισχύει τους δεσμούς με τους εβραίους

O Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ επισκέφθηκε την Παρασκευή τη συναγωγή της Κολονίας, επιχειρώντας να ενισχύσει τους δεσμούς της Καθολικής Εκκλησίας με τους εβραίους. Απηύθυνε έκκληση για κοινή δράση, ώστε «ποτέ πλέον οι δυνάμεις του κακού να μην έλθουν στην εξουσία».

36

O Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ έγινε την Παρασκευή ο δεύτερος ποντίφικας που επισκέπτεται εβραϊκό ναό από τις πρώτες ημέρες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης στην γενέτειρά του Γερμανία, ο Βενέδικτος επισκέφθηκε τη συναγωγή της Κολονίας, η οποία καταστράφηκε από τους ναζί κατά την διάρκεια των αντι-εβραϊκών ταραχών τη Νύκτα των Κρυστάλων το 1938. Το κτίριο ανοικοδομήθηκε το 1959.

Ο προκάτοχός του Βενέδικτου, Ιωάννης Παύλος Β, ήταν ο πρώτος ποντίφικας κατά την σύγχρονη εποχή που επισκέφθηκε εβραϊκό ναό, όταν είχε βρεθεί στη μεγαλύτερη συναγωγή της Ρώμης το 1986, ενώ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ το 2000.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του προς τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, της Κολωνίας, ο Βενέδικτος κάλεσε εβραίους και χριστιανούς να ενεργήσουν από κοινού ωστε «ποτέ πλέον οι δυνάμεις του κακού να μην έλθουν στην εξουσία». Είπε ακόμη ότι προτίθεται να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ καθολικών και εβραίων, ως επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Σκύβω το κεφάλι μου ενώπιον αυτών που υπέφεραν κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος» δήλωσε στο ακροατήριο, στο οποίο μεταξύ άλλων ήταν και επιζήσαντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο στην Κολονία, περίπου 11.000 εβραίοι εστάλησαν σε ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο Πάπας απηύθυνε επίσης έκκληση για διάλογο μεταξύ μη χριστιανών, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις που είχε κάνει κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ότι οι συναντήσεις του με εβραίους και μουσουλμάνους ηγέτες κατά την διάρκεια της παραμονής του είναι σημαντικές για μία «κοινή δέσμευση για ένα μέλλον δίκαιο, αδελφικό, που θα εστιάζεται στον ανθρωπισμό».

Στη πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πάπας, ο πρώην καρδινάλιος Ράτσινγκερ, 78 ετών, έφθασε στην Γερμανία την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του προσκυνητή. Ομως σε αντίθεση με τον προκάτοχό του πάπα Ιωάννη Παύλο, δεν έσκυψε να φιλήσει τη γη όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρόκειται να χοροστατήσει την Κυριακή σε ανοιχτή λειτουργία στην Κολονία. Με τη λειτουργία -την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν έως και 800.000 πιστοί νεαρής ηλικίας- κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ Νέων της Καθολικής Εκκλησίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο